POLIȚIA LOCALĂ TÂRGU-MUREȘ - UN MODEL DE URMAT

Distribuie pe:

Sărbătoarea „Sfinților Împărați Constantin și Elena" este pentru Poliția Locală din România prilej aniversar, ziua de 21 mai fiind declarată prin Legea nr. 138/2015 Ziua Poliției Locale.

Ziua polițiștilor locali - sărbătorită concomitent cu unul dintre cele mai importante praznice ortodoxe - semnifică, alături de bucuria creștinească, sentimentul de încredere în valorile umane, moral-spirituale și istorice naționale.

POLIȚIA LOCALĂ TÂRGU-MUREȘ a avut un trend ascendent în plan profesional, în principal prin îmbunătățirea calitativă a activității prestate, cât și în relațiile de intercomunicare cu celelalte structuri ale administrației publice locale.

În alocuțiunile pe care le-au ținut oficialitățile prezente la evenimentul dedicat ,,ZILEI POLIȚIEI LOCALE DIN ROMÂNIA", organizat vineri, 19 mai a.c., în Sala mare a Cinematografului Arta, din municipiul Târgu-Mureș - dr. Lucian Goga - prefectul județului Mureș, Ovidiu Dancu - vicepreședinte al Consiliului județean Mureș, Claudiu Maior - consilierul primarului municipiului Târgu-Mureș, general dr. ing. Dorin Oltean, comisar șef de poliție Dumitru Bîltag, colonel Dacian-Tiberiu Șerban, Eugen Bîndea, colonel Emil-Cornel Kovacs au ținut să sublinieze rolul și contribuția Poliției Locale a municipiului la ordinea publică, precum și la asigurarea unui climat de pace și liniște socială. Una peste alta, au fost numai cuvinte de laudă la adresa activității Poliției Locale Târgu-Mureș, drept pentru care personalul a fost aplaudat și li s-a urat „La mulți ani!".

Acest lucru demonstrează încă o dată calitățile actualului director executiv - Valentin Constantin Bretfelean, de lider și bun manager.

Rezultatul gestionării reușite a instituției pe care o reprezintă constă în faptul că opt instituții similare din Europa și peste 40 din România fie au preluat modelul târgumureșean, fie s-au inspirat din acesta.

„Poliția Locală Târgu-Mureș se poate mândri că este o instituție etalon pe țară. 42 de poliții locale din România au venit să preia modelul Târgu-Mureș, ultima fiind cea din Bacău, care îl va implementa în curând. De asemenea, opt poliții locale din Europa au preluat modelul nostru sau sunt în curs de a-l prelua - cum ar fi Sectorul XI din Budapesta. În acest moment la Chișinău se lucrează la modificarea legislației pentru alinierea la legislația europeană, iar aici am fost invitați să prezentăm modul nostru de organizare de către pretorul sectorului Ciocana - din partea de est a Chișinăului, cu 200.000 de locuitori, deci mai mare decât Târgu-Mureș - să înființăm și acolo Poliția Locală. De asemenea, și primarul Chișinăului, domnul Dorin Chirtoacă, și-a exprimat aceeași dorință", a declarat vineri, în cadrul festivității de ,,Ziua Poliției Locale", Valentin Constantin Bretfelean - directorul executiv al Poliției Locale Târgu-Mureș.

De asemenea, întrebat care ar fi cel puțin trei criterii care au determinat ca Poliția Locală Târgu Mureș să ajungă model-etalon în România, dl Valentin Constantin Bretfelean a punctat: ,,În primul rând pregătirea personalului Poliției Locale. Peste 65% din polițiștii locali au o facultate-două și masterate și toți care lucrează pe ordine de siguranță publică au un curs făcut la o instituție de specialitate. A doua condiție - dotarea - și aici mulțumesc conducerii executive a municipalității și consilierilor locali, și a treia condiție - cunoașterea legislației și a normelor stabilite inclusiv prin hotărâri de Consiliu Local și aplicarea acestora întru totul. Așa putem deveni un oraș model, un oraș civilizat."

Dl Claudiu Maior - consilierul primarului municipiului Târgu-Mureș, întrebat despre performanțele Poliției Locale Târgu-Mureș, a spus: ,,Felicitări și La mulți ani! (...) sper să o țină tot așa și să fie cât mai aproape de cetățean, pentru că, până la urmă munca lor nu se vede nici în filme, nici în flyerele pe care le împart, ci se vede atunci când cetățeanul e mulțumit, atunci când cetățeanul se simte în siguranță. Sper să reușească să facă mai departe ceea ce au făcut și până acum."

Șeful Poliției Locale Târgu-Mureș a mai arătat că, pentru eficientizarea structurii polițiilor locale, s-ar impune modificarea legislației în sensul preluării de către Poliția Locală a structurilor de ordine publică și circulație, adăugând că se doresc modificări legislative atât în privința competențelor, cât și în privința personalului:

„Competențele Poliției Locale sunt lărgite în Uniunea Europeană, la noi încă sunt destul de restrânse. Există și un proiect privind modificarea statutului polițistului local, pentru a deveni funcționar public cu statut special, deoarece un polițist local iese la pensie la 65 de ani. Putem ajunge ca peste 10 ani nimeni din Poliția Locală să nu mai poată prinde hoți".

Totodată, în cadrul festiv, organizat vineri, Poliția Locală Târgu-Mureș a oferit diplome și medalii celor care au reprezentat cu onoare instituția la diferite competiții sportive.

În cinstea zilei de 21 mai - ,,Ziua Poliției Locale din România", la Cluj-Napoca, în organizarea instituției de profil din municipiu, s-a desfășurat o competiție sportivă la următoarele discipline: șah, tir individual și pe echipe, respectiv tenis de masă. În urma clasamentului general, Asociația Polițiștilor Locali ,,Transilvania", cu sediul în Târgu-Mureș, s-a clasat pe locul I, obținând următoarele rezultate:

- tir individual - Ioan Alb, locul I;

- tenis de masă - echipa formată din Sorin Hodoș și Cristian Schuller, locul I;

- tir pe echipe - lotul compus din Mihai Bîndilă și Fridrik Ferencz, locul II;

- șah - Gheorghe Zbîrcea, locul II.

Astfel, cele două medalii de aur, respectiv cele două de argint au condus la câștigarea locului I pe zonă. Mai mult, câștigătorii locului I / disciplină au participat la faza națională a competiției care s-a desfășurat în localitatea Călimănești, județul Vâlcea, unde toți cei trei participanți au urcat pe podium, obținând două locuri I și un loc II.

La scenă deschisă a fost aplaudat inspectorul Dănuț Borbil, polițist local în cadrul Direcției Poliția Locală Târgu-Mureș. Acesta a participat, în intervalul 28 - 30 aprilie a.c., la cea de-a XI-a ediție a ,,Campionatului Național de Skandenberg" care s-a desfășurat în municipiul Codlea, județul Brașov, unde a ocupat locul I la categoria ,,masters masculin (brațul drept) +100 kg". În aplauzele celor prezenți, a fost răsplătit cu Diploma de onoare pentru întreaga activitate, având un palmares impresionant - multiplu campion european, campion balcanic, campion național, vicecampion mondial.

,,Menționăm că Dănuț Borbil activează ca polițist local în cadrul Biroului de Intervenție al Poliției Locale Târgu-Mureș, dezvoltând pe lângă calitățile sale sportive și activități profesionale la un nivel ridicat, fiind apreciat atât de colectivul instituției, cât și de târgumureșeni" - a ținut să sublinieze directorul executiv al Poliției Locale Târgu-Mureș.

Voluntarii care răspund mereu prezent, indiferent de misiunile la care sunt solicitați, au fost răsplătiți cu diplome pentru activitate: Aștelean Sergiu Florin, Vlaic Petru, Hrișcă Maria Ioana, Todoran Adrian, Tropotei Cătălin Gabriel, Dumbravă Sorin Tiberiu.

Șeful Poliției Locale Târgu-Mureș, apreciind meritele tuturor celor care activează în această instituție, a adresat ,,La mulți ani!", precum și ,,Felicitări și succes colegilor noștri !"

Lasă un comentariu