Tatiana Iekel

Distribuie pe:

„Să joc teatru a fost bucuria mea cea mai mare! Este ca o patimă fără sfârșit…"

(Tatiana Iekel, în volumul Teatrul Mic. 50 de ani, București, 2013)

Născută la 10 octombrie 1932, la Iași, s-a stins din viață la 14 mai 2017, la București.

Actor de teatru, film și televiziune.

A fost soția actorului Florin Piersic (1962-1974), împreună cu care are un fiu, actorul Florin Piersic Jr.

Actrița și fiul ei au avut o relație strânsă, trâmbițată de multe ori, ce-i drept modest, și în spațiul public. Juniorul nu lăsa să treacă zilele de naștere ale mamei lui fără o urare, cât de simplă, sau fără să scoată din sertarul cu amintiri fotografii vechi de familie.

„Zboară cocorii", de Victor Rozov (1958), în regia lui Mihai Raicu, este primul spectacol în care a fost distribuită într-un rol principal (Veronica Bogdanova), jucând alături de nume precum Iurie Darie și Ion Gheorghiu. Are un succes de neuitat și participă în delegația Rusiei la Cannes, care promova filmul omonim, cu Tatiana Samoilova în rolul principal.

Pe scena Teatrului Mic și Foarte Mic (unde a jucat de la repartiție până la pensionare) a jucat în peste 70 de roluri, pline de substanță și apreciate foarte mult de publicul românesc. Ultimul personaj în chipul căruia a fost distribuită pe scena Teatrului Mic, Evelyn Thomas, a fost în spectacolul Cum gândește Amy, regizat de Cătălina Buzoianu (2005).

Recent, Tatiana Iekel a interpretat-o pe Evelina în filmul „Sieranevada" (2016), regizat de Cristi Puiu, rol pentru care a primit o nominalizare în acest an la Premiile Gopo la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar".

Lasă un comentariu