Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena" Reghin și-a prăznuit hramul

Distribuie pe:

Duminică, 21 mai 2017, a fost o zi de mare sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Reghin, întrucât în această sfântă și binecuvântată zi locașul de închinăciune și-a prăznuit hramul. Cu acest prilej, în ziua sărbătoririi hramului mulțime mare de credincioși a trecut pragul sfintei biserici pentru a lua parte la rugăciune și la înălțare duhovnicească, fiind prezentă și doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin. Rânduiala liturgică s-a săvârșit astfel: de la ora 9,00 a avut loc slujba Utreniei; de la ora 10,00 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie; de la ora 12,00 s-a rostit cateheza sau cuvântul de învățătură. Sfintele slujbe au fost oficiate de un sobor de preoți format din: Părintele Florin Parasca, inspector „Cateheză parohială" în cadrul Arhiepiscopiei Alba-Iuliei și duhovnicul Facultății de Teologie din Alba Iulia; Părintele paroh Alin-Lucian Șut; Părintele Dorin Albin Toderic și Părintele Daniel Ciolocoiu. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele inspector Florin Parasca a susținut cateheza cu tema Sfinții Împărați, Apostoli ai lui Hristos. În cadrul sfintei slujbe, artistele Maria Neag și Maria Grama au cântat câteva frumoase pricesne. A fost o zi sfântă și binecuvântată, o adevărată sărbătoare pentru credincioșii din Reghin-Crtierul Unirii și nu numai.

Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Reghin a fost înființată în anul 2001 la cererea și dorința credincioșilor din cartierul Unirii de a avea și ei o biserică în acest cartier care să le deservească cerințele și nevoile lor spirituale. În urma acestei cereri, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu decizia 1835 din 2 noiembrie 2001, aprobă înființarea Parohiei Ortodoxe Române ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Reghin cartierul Unirii, preot paroh fiind numit Toderic Albin Dorin.

Prin amabilitatea domnului primar Marian Traian și a Consiliului Local Reghin, parohia nou înființată a primit o suprafață de teren care se află la capătul cartierului și unde se va construi pentru început o capelă din lemn, în vecinătatea căreia s-a înălțat actuala biserică din zid în perioada 2004-2011, piatra de temelie fiind pusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, protopop fiind părintele Teodor Beldean, înconjurat de un numeros sobor de preoți, iar din anul 2013 s-au început lucrările de pictare a interiorului, dotarea cu catapeteasmă din lemn de stejar și celelalte necesare desfășurării în cele mai bune condiții a slujbelor și serviciilor religioase pentru toți credincioșii. Urmează ca în viitorul apropiat să fie finalizată lucrarea de pictare a interiorului, montarea pardoselei, procurarea de scaune-străni pe margine și scaune în partea din spate a bisericii și montarea unui sistem de încălzire centrală.

Referitor la arhitectura bisericii, putem spune că proiectul respectă stilul bizantin al lăcașurilor de cult, având o formă treflată. La intrare, tronează cele două turle înălțate cu diagonala pătratului pe lungimea bisericii, ca două brațe deschise, ce cheamă credincioșii la rugăciune. Deasupra naosului, fixată pe cele patru arce din beton armat se înalță semeață turla centrală, care depășește cu mult cele două turle de la intrare. Dimensiunile bisericii sunt: 29 m lungime, 31 m înălțime și 16 m lărgime la abside.

În anul 2016, luna septembrie, părintele paroh Dorin Albin Toderic a fost pensionat, iar parohia a fost ocupată, prin concursul organizat de către Arhiepiscopia Ortodoxă Alba-Iulia, de către părintele Alin-Lucian Șut, fost preot paroh la Parohia Ortodoxă Șerbeni - Căcuci timp de 12 ani și jumătate, părintele urmând a continua lucrările rămase la biserică pentru a putea fi sfințită, respectiv terminarea picturii în partea din spate a naosului și a pronaosului, montarea pardoselii, a stranelor pe margine și a scaunelor în partea din spate destinată credincioaselor.

Părintele Alin-Lucian Șut s-a născut în orașul Reghin, provenind din acest cartier unde este ridicată biserica, fiind familiarizat cu o bună parte a credincioșilor și a nevoilor acestora. Studiile le-a efectuat la Seminarul Teologic Ortodox din Alba-Iulia și la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, fiind șef de promoție 1998-2002. A fost hirotonit în iulie 1999 pe seama parohiei Pogăceaua, județul Mureș, unde a activat între anii 1999-2004, apoi a fost transferat la Parohia Șerbeni, Protopopiatul Reghin, unde a păstorit până în luna octombrie 2016, când a fost transferat prin concurs la actuala parohie.

Parohia încredințată impune o misiune bogată care să se desfășoare pe toate planurile: pastoral, cultural și filantropic, acest lucru necesitând o împreună lucrare cu credincioșii parohiei. Pe lângă răspunsul spiritual duhovnicesc dat credincioșilor se impun pe viitor multe activități cu tinerii din parohie și nu numai, diferite activități culturale legate de diferite sărbători sau evenimente importante din istoria poporului român, în toate acestea părintele paroh Alin-Lucian Șut fiind ajutat și sprijinit, într-o bună colaborare frățească și slujitoare, de părintele pensionar Toderic.

 

Lasă un comentariu