Lucrări în stupină

Distribuie pe:

În această perioadă, apicultorii care se îndeletnicesc cu stupăritul pe vatră vor acorda o atenție deosebită pregătirii echipamentului necesar extracției mierii. Lucrarea se va executa în spații pregătite înainte de începerea culesului pentru evitarea furtișagului. Se vor recolta numai fagurii cu cel puțin o treime din suprafață căpăcită, pentru a se asigura un procent de maxim 18-19 la sută apă. Aceste condiții sunt valabile și pentru cei care practică stupăritul pastoral. Prevenirea roirii naturale se realizează prin măsuri de asigurare a spațiului corespunzător dezvoltării familiilor de albine, cu faguri artificiali sau goi; activități de cules; inversarea locurilor între familiile mai slabe și familii cu manifestare accentuată de roire. Tot în această perioadă se recomandă formarea de roiuri artificiale, prin ridicarea de rame cu puiet și albine. Se va avea în vedere înlocuirea fagurilor vechi, închiși la culoare, cu faguri artificiali.

Pentru apicultorii profesioniști care practică stupăritul pastoral este recomandat să anunțe primăriile din localitățile în raza cărora sunt deplasate stupine pentru a fi luați în evidență și anunțați în cazul tratamentelor fitosanitare. Un aspect neglijat de unii apicultori îl reprezintă aglomerarea locurilor de cules, știut fiind faptul că la floarea de salcâm culesul este în mai-iunie și durează 8-20 de zile; la tei - în lunile iunie și iulie, timp de 15-20 de zile; la floarea soarelui și fânețe naturale - în iunie-iulie, timp de  15-30 de zile; în lunile august-septembrie - 30 de zile la flori de munte (zmeură și zburătoare) și flori de baltă. De reținut că așezarea pe vetre permanente sau temporare a unui număr mare cu familii de albine, depășind încărcătura prevăzută prin normele prevăzute, poate provoca furtișaguri și compromite culesul. Literatura de specialitate recomandă încărcături cu familii pe un hectar de 2-3 stupi/ha - la rapiță și pomi fructiferi; 14-18 stupi/ha - la salcâm;  6-10 stupi/ha - la tei; 1-2 stupi /ha - la bostănoase; 3-5 stupi /ha - la zmeuriș; 1-2 stupi/ha - la floarea soarelui și 3-4 stupi /ha - la plante medicinale și aromatice. Depășirea acestor încărcături maximale poate provoca dezastre, mai ales că în ultimii ani condițiile climatice au avut un efect negativ asupra secrețiilor de nectar.

Pentru apicultorii mureșeni principalul cules în această perioadă este la floarea de salcâm, urmat de culesul la floarea de tei înflorit la 15 zile după salcâm, cu o producție de 450-800 kg /ha miere de bună calitate. Din păcate, la noi în județ teiul se găsește doar sporadic prin pădurile de foioase. O altă plantă meliferă care câștigă teren la noi în județ este floarea soarelui cu înflorire în luna iulie. Producția de miere depinde foarte mult de hibridul cultivat și se ridică la 30-130 kg/ha. Alt cules economic în județ ar fi cel de la fânețe naturale în august - septembrie, la o miere polifloră de calitate. În anii secetoși se poate obține și miere de mană, mult apreciată de consumatori pentru aportul bogat în microelemente. Având în vedre condițiile meteorologice capricioase din primăvară, până la ora actuală, apicultorii mureșeni care practică stupăritul pe vatră sau în pastoral nu se pot lăuda cu o recoltă acceptabilă. Prin urmare, prețul la mierea de albine va crește substanțial, în funcție de calitate. 

Lasă un comentariu