CREIERUL FEMEILOR ȘI AL BĂRBAȚILOR REACȚIONEAZĂ DIFERIT

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, s-au ambiționat să afle cum funcționează creierul uman, acest „amalgam de vase de sânge, celule și nervi, care modelează viața și sănătatea noastră". Iată, ce au constatat!

„La începutul studiului, știam că greutatea medie a creierului este de 1,36 kilograme (aproximativ 2 la sută din greutatea corporală), însă care consumă până la 20 la sută din energia corpului și tot 20 la sută din oxigenul său, mai mult decât oricare alt organ".

Bărbații au creierul mai mare, dar mai „liniștit"

„Una dintre cele mai mari enigme ale creierului este diferențierea de gen. Spre exemplu, femeile sunt mai predispuse la demență și depresie, în schimb, boala Parkinson lovește mai mult bărbații. De asemenea, diferențele de sex conduc și la niveluri diferite de eficiență ale creierului.

Cu siguranță, creierul bărbatului și al femeii sunt mult mai diferite decât am crezut înainte. Bărbații au creierul mai mare, dar mai puțin activ. În medie, creierul bărbaților este cu 8 până la 10 la sută mai mare decât al femeilor, pe undeva normal având în vedere și diferența fizică dintre ei. Dar diferențele de mărime sunt evidente și în ceea ce privește anumite zone ale creierului.

Părți ale lobului frontal, care reglementează luarea deciziilor, este mai mare la femei. La bărbați, cortexul parietal, implicat în percepția spațială, și amigdala, care declanșează lupta, acoperă o suprafață mai mare, de unde am concluzionat că aceștia vor construi mai bine o clădire sau vor simți mai rapid pericolul decât femeile. Aceasta ar fi și explicația pentru faptul că la femei creierul nu este niciodată în repaus în comparație cu creierul masculin, întrucât, în vremurile evolutive, femeile au fost responsabile pentru copii, care erau mai expuși pericolelor, fiind obligate să fie mult mai atente.

Comparând 26.000 de scanări ale creierului, femeile au demonstrat un flux de sânge mai mare în 112 regiuni cerebrale față de bărbați. Creierul masculin și cel feminin sunt doar diferite, bărbații având creierul mai liniștit, iar al femeilor, mai ocupat. Un model nu este mai bun decât celălalt, sunt doar diferite".

Lasă un comentariu