Sesizări primite la redacție - Câini periculoși lăsați liberi în spațiul public!

Distribuie pe:

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți cititori semnalează o nouă modă în rândul deținătorilor de câini periculoși: aceea de a se plimba liberi în locurile publice. Deși proprietarii acestora se declară mândri de ,,educația aleasă" pe care le-au dat-o patrupedelor, garantând că sunt complet inofensive, reamintim că OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, republicată, precizează clar, la art. 6, că „accesul câinilor periculoși în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea, este interzis. Accesul câinilor în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar". Pentru evitarea oricăror neclarități, același act normativ menționează și rasele incluse în categoria câinilor periculoși: ,,categoria I - câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor; categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor".

Așadar, conform prevederilor legale în vigoare, lăsarea în libertate este interzisă, indiferent de … manierele de pension pe care le-ar poseda câinii periculoși și indiferent dacă dețin sau nu un ,,Certificat de bună purtare".

Inspector principal de poliție Andreea Pop, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, recomandă celor care întâlnesc câini periculoși plimbându-se liber, cu sau fără stăpân în apropiere, să apeleze numărul de urgență 112.

Lasă un comentariu