ANPC va consilia persoanele fizice în cazul insolvenței

Distribuie pe:

Numărul de specialiști ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va fi majorat cu 320, ajungând la un total de 940, astfel încât instituția să asigure îndeplinirea atribuțiilor suplimentare care îi revin cu privire la contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, contractele de credit pentru consumatori, procedura insolvenței persoanelor fizice și soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți.

Decizia a fost luată de Guvern, în ședința de săptămâna trecută (18 mai 2017), urmând ca din numărul total de posturi, 397 să fie alocate pentru aparatul central al ANPC, iar celelalte 543, pentru structurile teritoriale.

Totodată, în contextul în care procedura insolvenței persoanelor fizice reprezintă o noutate pentru sistemul juridic și administrativ din România, va fi înființată în cadrul ANPC o direcție pentru insolvență persoane fizice, iar pentru noile atribuții privind contractele de credit oferite consumatorilor și contractele de credit pentru bunuri imobile va fi înființată direcția pentru cooperare și efectuarea schimbului de informații cu statele membre, derulare proceduri intermediari de credite și recuperare creanțe.

„Ocuparea posturilor suplimentare se va realiza treptat, cu respectarea procedurilor și termenelor reglementate de legislația aplicabilă personalului bugetar și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Pentru anul 2017, aplicarea noii organigrame a ANPC se realizează cu respectarea prevederilor art. 5 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative.

Noile reglementări asigură astfel ANPC condițiile necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile care-i vor reveni prin punerea în aplicare a Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice", precizează Guvernul într-un comunicat de presă.

 

Lasă un comentariu