La Colegiul Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureș, Criminalitatea online - în atenția elevilor mureșeni

Distribuie pe:

,,Agresiune realizată prin intermediul rețelelor de socializare sau a chaturilor online, Cyberbullying-ul reprezintă un flagel al zilelor noastre, căruia îi cad pradă numeroși tineri. Concursul județean ,,Ne privește pe toți! STOP Cyberbullying!" „și-a propus să contribuie la cultivarea interesului pentru prevenirea acestei forme de agresivitate des întâlnită în societatea contemporană, la însușirea unor valori morale și dezvoltarea capacității de colaborare în grup", spunea prof. consilier școlar Sorin Bloj, unul dintre inițiatori. Acesta este și motivul pentru care un număr mare de elevi au răspuns invitației de a se alătura organizatorilor.

„În cazul oricărei probleme, începutul rezolvării ei este să vorbești despre ea. Criminalitatea din mediul online există. Lumea virtuală este asemeni celei reale, cu oameni buni, cu oameni cu intenții rele, ascunse, cu avantaje și pericole. Trebuie să ne preocupe în egală măsură siguranța online, ca și siguranța în lumea reală", declara, în debutul activității, comisar de poliție Pîncă Gabriela - șeful Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș.

„Cyberbullying-ul este un tip de agresiune violentă, care atacă fără a fi vizibilă și percepută în mod direct. Puțini sunt cei care o conștientizează și reușesc să ia măsuri de precauție. Din acest motiv e imperios necesar să cunoaștem modurile de manifestare și felul în care vă puteți apăra", sublinia prof. consilier școlar Cerghedi Adriana, CJRAE Mureș.

Competiția, desfășurată în cursul acestei săptămâni la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureș, a vizat atât modul în care elevii și-au însușit cunoștințele teoretice, cât și imaginația, creativitatea și modul în care pot găsi soluții la unele probleme. Conform Regulamentului, fiecare echipaj și-a ales un nume și o siglă, care au fost prezentate în cadrul primei probe. De asemenea, au fost realizate postere și s-au interpretat scenete cu un puternic caracter moralizator. Pe durata activității s-au căutat răspunsuri la o serie de întrebări precum: „Cum se manifestă? Când apare? Cum ne putem feri de el? Cine poate cădea pradă acestui pericol al secolului?"

Ca de fiecare dată, membrii „VOLUNTAREX" de pe lângă CJRAE Mureș au fost alături de colegii lor în acțiuni umanitare. Această activitate se poate constitui într-o acțiune profund umanitară, având în vedere efectele ce trebuie combătute, după cum susțineau organizatorii.

Selecția candidaților a revenit unui juriul competent, alcătuit din Porkolab Annamaria - profesor consilier școlar, prof. ing. Socol Viorel - director al Colegiului Agricol „Traian Săvulescu" și prof. Cozma Matei Diana - director adjunct, comisar de poliție Pîncă Gabriela - șeful Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș, psiholog Adrian Moldovan - CJRAE Mureș, Bloj Cristian și Ada Groza - voluntari VOLUNTAREX.

Deși câștigători au fost toți participanții la eveniment, locul I a revenit elevelor de la Liceul Vocațional de Artă: Carmen Sămărtean, Oltean Oana, Suci Larisa, coordonați de prof. Gyorgy Ioana; locul II - Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu": Dudaș Anamaria, Avram Carina, Gliga Roxana, profesor coordonator Cerghedi Adriana; locul III - Colegiul Economic „Transilvania": Hădărău Corina, Eros Dragoș, Ogrean Florin, profesor coordonator Tătar Alexandra. Premiul de popularitate a fost acordat echipei Liceului Tehnologic „Avram Iancu": Nilesan Bernadett, Bordi Szandra, Doboș Roland, profesor coordonator Muică Otto. Premiul pentru originalitate a revenit elevelor Liceului Tehnologic „Ion Vlasiu": Coadă Denisa, Vidami Timea, Zărculea Roxana, profesor coordonator Moldovan Angelica, iar Premiul pentru cea mai dezinvoltă echipă a fost acordat echipei Colegiul Agricol „Traian Săvulescu": Maria Liliana Ciurbirau, Cristian Gatea, Cenariu Tiberius Gheorghe, profesor coordonator Bloj Emil.

Activitatea s-a bucurat de susținerea financiară venită din partea Colegiului Agricol „Traian Săvulescu" și a Primăriei Târgu-Mureș.

Felicitări tuturor participanților și, în special, inițiatorilor acestui proiect: Cerghedi Adriana, prof. consilier școlar, CJRAE Mureș, Ponori Amanda, prof Colegiul Agricol „Traian Săvulescu" și Bloj Emil, prof. consilier școlar, Colegiul Agricol „Traian Săvulescu"!

 

Lasă un comentariu