DECERNAREA TITLULUI DE „CETĂȚEAN DE ONOARE A MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ"

Distribuie pe:

Unul dintre momentele speciale, din cadrul manifestărilor cultural-artistice ,,Zilele târgumureșene", ediția XXI, devenită tradițională, organizată în perioada 22-28 mai a.c., de către Primăria municipiului Târgu-Mureș, a fost decernarea titlului de „Cetățean de Onoare" al municipiului domnilor: prof. univ. dr. Lucian Chiriac - avocat și prof. univ. dr. Ferencz Laszlo - medic.

Sala de Oglinzi a Palatului Culturii a găzduit miercuri, 24 mai, a.c., începând cu ora 18.30, festivitatea oficială de decernare a titlului de ,,Cetățean de Onoare" al Municipiului Târgu-Mureș, în prezența prefectului de Mureș - dr. Lucian Goga, a președintelui Consiliului Județean Mureș - dl Péter Ferenc, a primarului municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, precum și a unei numeroase asistențe. Atmosfera a fost una emoționantă, de gală, la ținuta căreia a contribuit și cvartetul de coarde „Tiberius", delectând audiența cu capodopere ale literaturii muzicale clasice și romantice.

Municipalitatea onorează personalitățile marcante ale orașului care, prin aportul adus, au contribuit la dezvoltarea și ridicarea prestigiului localității, la nivel național, cât și internațional. Aceste titluri s-au acordat, începând din anul 1997.

În cuvântul de deschidere al festivității, Primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, a spus: „Îmi revine an de an plăcerea să salut toți cetățenii invitați, dar și târgumureșenii, care se reunesc la cele mai frumoase zile: Zilele orașului". Totodată, apreciind hotărârea luată de consilierii locali, a punctat: ,,(…) înțelept a fost Consiliul Local când a hotărât că sunt foarte bine venite momentele, regulamentul și modul de desfășurare din această seară, pe care ne-am dorit-o întotdeauna să fie o seară plăcută, plină de încărcătură emoțională pe măsură (…)". În continuarea discursului, a ținut să menționeze faptul că au fost ani când nu s-a decernat acest premiu, ,,deoarece dorința unora sau crezul unora că se pot juca chiar cu orice ne-a făcut să oprim acest lucru, pentru că unii încercau să-și rezolve problemele familiale sau de grup cu totul diferit de ceea ce noi insistăm și inițiem, dorim, și anume departe de orice fel de imixtiuni, cu mare responsabilitate să aduci în fața cetățenilor oameni care chiar merită și constituie exemple, mai ales astăzi" - a conchis primarul dr. Dorin Florea.

Laudatio, prezentat de către actorul Nicu Mihoc, a prezentat biografiile celor doi domni cărora li s-a decernat titlul de ,,Cetățean de Onoare" al municipiului: prof. univ. dr. Ferencz Laszlo - medic și prof. univ. dr. Lucian Chiriac - avocat.

Dr. Ferencz Ladislau, în prezent pensionar, a fost profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș - catedra de semiologie medicală, Clinica Medicală Nr. II - medic primar și șeful Clinicii de Reabilitare Cardiovasculară din Târgu-Mureș. Acesta a urmat Facultatea de Medicină la Institutul de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, în perioada 1952-1958, absolvind-o cu diplomă de merit. În anii 1970 a format colectivul de angiologie, în cadrul căruia a efectuat angiografiile seriate și flebografii, precum și puncția-biopsie renală, iar colectivul său a studiat efectele mofetoterapiei și a băilor carbogazoase asupra circulației periferice - atât arterială cât și venoasă, precum și beneficiul acestor procedee asupra afecțiunilor vasculare și hipertensiunii arteriale.

Începând din anul 1972 s-a preocupat problemele de geriatrie, iar în cadrul unor studii epidemiologice, farmacologice, funcționale și clinice, a studiat problemele de adaptare cardiovasculară a vârstnicului, morbiditatea vârstei a III-a, influența dispensarizării și a tratamentului asupra morbidității și mortalității persoanelor vârstnice, prevalența, posibilitățile de tratament și evoluția hipertensiunii arteriale la vârstnici.

În ultimii 10 ani preocuparea sa majoră a constat în studierea hipertensiunii arteriale - incidență, evoluție și tratament - inițiind unele studii epidemiologice în colectivități.

După anul 1978 studiile au fost extinse asupra problemei hipertensiunii arteriale, iar rezultatele cercetărilor au fost concretizate în cele 130 lucrări comunicate și 69 lucrări publicate.

Domnul Lucian Chiriac a fost procuror timp de 16 ani, și este cel care a introdus învățământul juridic la Târgu-Mureș, începând cu anul 1992, când a ieșit din magistratură îmbrățișând profesia de avocat în cadrul Baroului Mureș, unde activează și în prezent.

Este membru fondator al Societății internaționale de cercetare în Leadership și Cultură organizațională, a revistei „Curentul Juridic", al Asociației de drept penal - Filiala Târgu-Mureș, al Cercului de drept administrativ „Tudor Drăganu".

Profesorul universitar doctor Lucian Chiriac este Director la Centrul de cercetare în domeniul Urbanismului și Politicilor Publice, profesor la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității ,,Petru Maior" din Târgu-Mureș.

Domnul Lucian Chiriac are și o prodigioasă activitate editorială, care s-a concretizat în publicarea de cărți, articole și studii de specialitate în domeniul dreptului, este editor-șef al revistei „Curentul Juridic", și coordonator local de proiecte de cercetare naționale și internaționale.

Rezultatele profesionale și științifice au condus spre consacrarea domniei sale la nivel național și internațional, o dovadă în acest sens o reprezintă acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Miskolc, Ungaria.

În aplauzele numerosului public prezent în primitoarea Sală de Oglinzi a Palatului Culturii, primarul municipiului, dr. Dorin Florea, a decernat titlul de „Cetățean de Onoare" a municipiului Târgu-Mureș domnilor prof. univ. dr. Lucian Chiriac - avocat și prof. univ. dr. Ferencz Laszlo - medic.

Lasă un comentariu