FASCINAȚIA COPILĂRIEI

Distribuie pe:

,,DIN LUMEA CELOR CARE NU CUVÂNTĂ" CONCURS DE RECITĂRI LA CLASA I - FAZA JUDEȚEANĂ

„Copilăria este o lume de miracole și de uimire a creației scăldate în lumină, ieșind din întuneric, nespus de nouă și proaspătă și uluitoare." Eugene Ionesco

Lumea poeziei are un farmec aparte, iar când personajele acestei lumi minunate sunt vietăți, unele binevoitoare, prietenoase, altele dimpotrivă, puse pe rele, această lume devine una accesibilă copiilor, imaginației fără de margini a copilului.

În lumea necuvântătoarelor… Poeți talentați au împrumutat suflete de copii, percepând lumea înconjurătoare din perspectiva acestora.

Gâzele, păsările, vietățile mărunte sunt privite cu tandrețe și duioșie.

Cine să poată reda mai potrivit aceste versuri decât copiii?

Prin vocea lor, versurile despre viețuitoare capătă o nouă dimensiune: puritate, drăgălășenie, mister...

,,Cu siguranță, cine își pierde copilăria se pierde pe sine.Iar cine nu trăiește în fascinația pe care o merită a trăit degeaba.Nu există posibilitate de a alege între a fi cuvântător în lumea necuvântătoarelor și necuvântător în lumea cuvântătoarelor! Între copilărie fără copii și copii fără copilărie." Nicolae Băciuț

Așadar, concursul județean ,,Fascinația copilăriei", aflat la a cincisprezecea ediție, s-a bucurat și în acest an de un real succes.

El se desfășoară an de an ca o acțiune comuna a ISJ Mureș și a Sindicatului din Învățământ „Spiru Haret" Mureș.

Începe cu concursul la nivel de clasă, școală, cerc pedagogic pe zone și se finalizează la sfârșitul lunii mai, la nivel județean.Fiecare zonă este reprezentată de trei recitatori, cei mai buni dintre cei mai buni.

Concursul este reprezentat de inspectorul de specialitate, prof. dr. Dumitru Orosan, și Săcărea Ioan, președintele Sindicatului din Învățământ „Spiru Haret" Mureș. Coordonatorii concursului sunt Rezi Maria și Vidrăsan Irina și colaboratorii Iancu Marinela și resposabilii cercurilor pedagogice din zone: prof. înv. primar Leontina Cuc, prof. înv. primar Calian Daniela Olivia, prof. înv. primar Grama Ramona, prof. înv. primar Marian Mariana, prof. înv. primar Anca Daniela Moldovan, prof. înv. primar Bordan Ana.

El se desfășoară, an de an, la Casa Sindicatelor din Tg.-Mureș.

Ca orice concurs am avut un juriu de specialitate format din: prof. dr. Dumitru Orosan, prof. înv. primar Dragan Elena, prof. Toganel Andreea, bibl. Anghel Florina.

După prezentarea regulamentului; a criteriilor de apreciere: prezență scenică, intonație, dicție, capacitate de transmitere a mesajului, trăire emoțională; a juriului, elevii au recitat poeziile, foarte bine selectate, costumați adecvat.

Concursul a fost presărat cu momente artistice: muzică populară și ușoară, solistă Sorana Farcaș de la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu" și Grupul de dans modern „Electrik", prof. înv. primar Pop Maria Nicoleta, Școala Gimnazială „Serafim Duicu".

Până ce membrii juriului au deliberat, elevii s-au distrat, au cântat, au dansat, s-au ,,îndulcit`'.

Juriul a avut o sarcină foarte grea,elevii au fost foarte buni, poeziile bine alese, și pregătite cu minuțiozitate de doamnele învățătoare, rezulatele au fost pe măsură.

Marele premiu ,,Fascinația copilăriei":

Butnaru Aida Sorana - Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu" Târgu-Mureș - prof. Pop Oana Maria

Premiul I:

Tripon Diana - Școala Gimnazială, „Ioan Vlăduțiu"Luduș - prof. înv. primar Bordan Ana

Chiorean Cristiana - Gimn. „Alexandru Ceușianu" Reghin - prof. Moldovan Cristina

Vasiliu Anca Elena - Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu" Târgu-Mureș - prof. Rotar Dorina Emilia Cocan Hulpe Anastasia Cezara - Școala Gimnazială „L. Rebreanu" Târgu-Mureș- prof. Cuc Leontina

Premiul II:

Dragoș Claudiu - Șc.Gimn. „Zaharia Boiu" Sighișoara - prof. Moldovan Anca Daniela

Pastia Catinca - LPS Târgu-Mureș, prof. Mureșan Adriana

Trifan Raul - Școala Gimnazială „Dacia" Târgu-Mureș - prof. Măcean Dora

Vornicu Alesia Diana - Școala Gimnazială„A. Iancu"Târnăveni, - prof. înv. primar, Chiorean Carmen

Premiul III:

Raita Ciprian -, Școala Gimnazială „Palko Attila"Aluniș - prof. Demeter Monica Dana

Medeșan Andrei - Școala Gimnazială „Traian" Târnăveni - prof. înv. primar Covrig Liana

Vescan Patrissia - Școala Gimnazială Iernut - prof. înv. primar Turcu Claudia

Mențiune:

Ciocan Abel Marian - Șc. Gimn. „Nicolae Iorga" Sighișoara - prof. Boitos Alina

Petric Nicolae Darius - Școala Gimnazială „Avram Iancu" Târnăveni - prof. înv. primar Nan Angela

Bocheș Ilinca - Școala Gimnazială Iernut - prof. înv. primar Turcu Claudia

Elevii au fost răsplătiți cu diplome, cupe, dulciuri și cu multe aplauze.

Se cuvine să mențonăm și să apreciem activitatea doamnelor învățătoare, dar și implicarea părinților, bunicilor care i-au însoțit și susținut în acest proiect.

În calitate de inițiatori, coordonatori și moderatori ai acestui concurs județean, mulțumim tuturor celor implicați și îi așteptăm la anul.

Copiii, știm cu toții, dau culoare și pitoresc fanteziei lor. Cei mici preschimbă în ființe tot ce văd, dar nu în orice ființe,ci în unele vorbitoare, cu sentimente omenești, cu temperamente distincte.

Prin vocea lor, versurile despre viețuitoare capătă o nouă dimensiune: puritate, drăgălășenie, mister.

Lasă un comentariu