MEDICAMENT ÎMPOTRIVA TUMORILOR CANCEROASE

Distribuie pe:

Agenția Medicamentelor din Statele Unite (Food and Drug Administration - FDA), citată de descopera.ro, anunță că și-a dat acordul pentru comercializarea unui medicament anticancer, numit Keytruda, care acționează doar asupra tumorilor, fără să atace organele afectate de cancer.

„Pe baza unei noi molecule, ce a fost sintetizată în laboratoarele de cercetare ale grupului farmaceutic Merck, a fost creat medicamentul anticancer, care atacă tumorile cu un profil genetic specific, lăsând intact organul afectat.

Până acum, FDA a aprobat terapii împotriva cancerului în funcție de organul afectat inițial, de exemplu plămânii sau sânii, dar de acum înainte avem un tratament pe baza biomarkerilor tumorii, nu ai organului afectat. Keytruda (pembrolizumab), un medicament folosit în imunoterapie, a fost aprobat în urma unei proceduri accelerate și poate fi utilizat pentru a trata tumori - atât ale copiilor, cât și ale adulților - care sunt inoperabile și purtătoare ale unor trăsături genetice specifice, detectabile cu ajutorul biomarkerilor.

Acest tratament îi vizează, de asemenea, pe bolnavii diagnosticați cu cancer colo-rectal care a continuat să progreseze și după chimioterapie.

Tumorile vizate de Keytruda sunt purtătoare ale unor caracteristici genetice denumite MSI (MicroSatellite Instability) și MMR (deficiență MisMatch Repair). Ele afectează adeseori colonul, țesuturile endometriale (inclusiv ovare) și gastrointestinale. Aceste tipuri de cancere pot să afecteze și sânii, prostata, vezica urinară și glanda tiroidă.

Keytruda aparține unei noi clase de medicamente anticancer, care neutralizează o anumită proteină - PD-1 - folosită de celulele tumorale pentru a scăpa de atacurile declanșate de sistemul imunitar al pacientului.

Acest tratament a fost deja aprobat de FDA pentru a trata mai multe tipuri de cancer, precum melanom (tumoare agresivă a pielii), cancer pulmonar în stadiu avansat, cerebral, al gâtului și limfom Hodgkin", explică experții de la FDA. 

Lasă un comentariu