Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite, la Sărmașu

Distribuie pe:

Sărmășenii și-au împreunat mâinile rugându-se la Slujba Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos care s-a ridicat la cer la patruzeci de zile de la Înviere, apoi și-au îndreptat privirile sus în Cerul Sfânt, acolo unde sunt eroii locali care au murit în marile evenimente istorice pentru apărarea patriei.

În sala de lectură a bibliotecii a fost vernisată o expoziție de carte, Să nu ne uităm eroii, iar apoi directorul bibliotecii, doamna Dinuca Burian, a prezentat celor care au trecut pragul bibliotecii o videoproiecție despre Eroii și monumentele din Sărmașu. Filmul a cuprins fotografii cu toate monumentele, statuile și bisericile din localitate și împrejurimi, date istorice și scurte descrieri, printre autori fiind și profesorul de istorie Fărcaș Ciprian. Prezentarea a fost ca o continuare a studiului monografic asupra localității, având-o ca autor pe doamna bibliotecar.

La ora 12.00 la Biserica Ortodoxă Sărmașu, unde este amplasat monumentul eroilor, participanții au ascultat slujba religioasă pentru eroi, discursurile oficialităților locale și depunerea de coroane. A urmat un program artistic oferit de elevi ai Liceului Teoretic „Samuil Micu" Sărmașu.

Preotul protopop onorific Bucur Ilie, cetățean de onoare al orașului Sărmașu, a luat cuvântul apoi, vorbind despre evenimentul cu dublă importanță. Elevele Cenan Olivia și Roșca Bianca au interpretat sceneta Ioana și Cucoana. Elevii din grupa pregătitoare condusă de către prof. înv. primar Elena Jucan au recitat versuri din poeziile: Eroii de Petre Ghelmez, respectiv Nu plânge, maică Românie găsită în ranița unui erou român în 1918. Elevul Pop Aurelian din clasa a X-a a ținut un discurs despre ASTRA (Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român).

În ultima parte, s-a desfășurat un program artistic, unde reprezentanți ai Grupului folcloric „Graiul Câmpiei"(Vărzar Maria, Socaciu Alexia, Dana Spătar, Emilia Boia, Maria Baciu, Roșca Steluța, Claudia Vărzar și prof. înv. primar Olivia Cenan) au sărbătorit eroii prin cântece, poezii și o scenetă de teatru. Au avut o prestanță deosebită, mult talent, au purtat costume naționale.

În final, reamintim că manifestarea culturală a fost pregătită de Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" Sărmașu și de către Despărțământul ASTRA, filiala Sărmașu, manger de proiect fiind bibliotecar Dinuca Burian.

Lasă un comentariu