SECVENȚE LUDUȘENE

Distribuie pe:

Concurs școlar în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel". Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, părintele protopop Lucian Voșloban și doamna profesoară Marioara Dăian, responsabila Cercului pedagogic al profesorilor de religie din Protopopiatul Luduș, au organizat vineri, 26 mai 2017, Concursul „Vestitorii bucuriei Învierii și Înălțării Domnului". Au participat elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu" din Luduș (îndrumați de doamnele profesoare de religie Marioara Dăian și Nadia Ghic), Școala Gimnazială Iernut (prof. Gențiana Pintilie), eleva Diana Tripon, din clasa I A, de la școala „Ioan Vlăduțiu", distinsă recent cu premiul întâi la faza județeană a concursului de recitări (prof. Ana Bordan), Școala Gimnazială Cuci (preot Daniel Vasiu), Școala Gimnazială Nr. 1 Luduș (prof. Ovidiu Gherasim), Liceul Tehnologic din Sărmașu (prof. Anca Chilie și Ilia Mureșan) care, împreună cu elevele prezentatoare Alexa Petrea și Maria Cercel, au făcut o accesibilă incursiune în istoria biblică, reușind să-și împărtășească unii altora, prin intermediul eseurilor, poeziilor, cântecelor (solo sau cor), a lucrărilor proprii de arte plastice (pictură și grafică), cum știu ei să-L cunoască și să-L slăvească pe Domnul Iisus Hristos. Prezența adulților a fost discretă, rezumându-se la salutul de început, la felicitările de la finalul concursului și la premierea tuturor elevilor participanți la evenimentul cultural religios de la Luduș.

***

Iuliș neni a împlinit o sută de ani! Aniversarea celui mai vârstnic locuitor al orașului Luduș, eveniment inițiat și patronat de domnul primar Ioan Cristian Moldovan, a avut loc în anteriorii trei ani (2014, 2015, 2016) la domiciliul de pe strada Ciocârliei al doamnei Kodori Iuliana, domnia sa fiind și atunci singura beneficiară a onorantei și afectuoasei atenții comunitare.

În acest an, cu câteva săptămâni înainte să împlinească suta de ani, doamna Kodori Iuliana a avut ghinionul să contracteze o viroză respiratorie. Boala a evoluat rapid spre congestie pulmonară. Și, totuși, vineri, 26 mai 2017, ziua în care a împlinit o sută de ani de viață, doamna Kodori Iuliana, Iuliș neni, a avut puterea să participe la aniversarea propiei zile de naștere, dar nu la casa ei, ci la casa fiicei sale, de pe strada Dealului.

După zile mohorâte, umede și friguroase, de ziua ei a avut parte de soare, multă lumină și căldură. Pe lângă descendenții săi, oaspeți de seamă a avut în acea zi: prefectul județului Mureș, domnul Lucian Goga, doamna secretar de cancelarie a prefecturii, Cristina Ilie, domnul primar Ioan Cristian Moldovan, domnul viceprimar Kis Istvan, domnii consilieri prof. Liviu Botezan și jr. Sebastian Căpușan, redactori ai televiziunii Târgu Mureș-TTM, corespondenți locali ai presei scrise mureșene. Oaspeții au felicitat-o, i-au dăruit cadouri, i-au urat grabnică însănătoșire, au ciocnit cu domnia sa câte un pahar de șampanie, au gustat împreună câte o felie din tortul adus, au discutat despre clipele frumoase trecute și despre învățămintele vieții sale pentru tinerii din zilele noastre. Asupra a două dintre ele a insistat Iuliș neni: „Dacă vrei să trăiești mult și bine pe pământ, să fii om de cuvânt. Vedeți, eu am promis anul trecut să vă primesc când împlinesc o sută de ani și, uite,

m-am ținut de cuvânt. Și dumneavoastră v-ați ținut de cuvânt. Așa ar trebui să fie și politicienii care conduc această țară". „Omenia omului nici nu se vinde, nici nu se cumpără. O înveți de la părinți sau o înveți singur".

La despărțire, toți cei prezenți au aplaudat când domnul primar Ioan Cristian Moldovan a promis: „Să ne așteptați că venim și la anul, când împliniți o sută unu ani! Să dea Dumnezeu să ne întâlnim cu bine!"

***

ZILELE ORAȘULUI LUDUȘ, ediția 2017, organizată de Primăria și Consiliul Local Luduș, în parteneriat cu ASOCIAȚIA CULTURALĂ TRADIȚIONAL DE TRANSILVANIA, din Cluj-Napoca, cuprinde un program atractiv și diversificat, din care ludușenii de diferite vârste și preferințe artistice au ce alege.

JOI, 1 IUNIE, între orele 17 și 20, de Ziua Intenațională a Copilului, bunicii, părinții sau frații mai mari îi pot însoți pe cei mai mici din familie la spectacolele oferite de clovni, mascote Disney și statui vivante, la concursuri distractive, la ateliere de pictură pe față și jocuri cu baloane colorate;

VINERI, 2 IUNIE, între orele 17 și 23, recitaluri de muzică ușoară susținute, la început, de tinerele talente din oraș, apoi de AUTOGRAF, DESPERADO, TALISMAN, VESCAN și DJ EVEN STEVEN;

SÂMBĂTĂ, 3 IUNIE, între orele 17 și 23, recitaluri de muzică ușoară susținute de tinerele talente din Luduș, de AUR BAND, SZOCS RENATA, ALINA EREMIA, MAXIM, DJ. VANOTEK & MINELI și DELIA;

DUMINICĂ, 4 IUNIE, între orele 17 și 23, un regal de cântece și dansuri populare, cu participarea soliștilor LELE CRĂCIUNESCU, AMALIA PETELEU, ROXANA și SEPTIMIU POP, NELU ȘOPTEREAN, ALIN HUZA, OVIDIU FURNEA, CRISTINA CHIPER, RAREȘ VARGA, acompaniați de orchestra GABI STANCIU și a ansamblurilor de dansuri populare din comuna Mihai Viteazu-Cluj, Luduș, Câmpia Turzii și Târnăveni. La ora 23, foc de artificii.

Știm din edițiile trecute că prezentarea realizată de doamna Elisa Cantemir are bogăția unei lecții de cultură artistică. De asemenea știm că în spațiile libere din piață vor fi tarabe ale societăților de alimentație publică, tarabe ale meșterilor populari și ale comercianților cu amănuntul, instalații mecanice pentru parcul de distracții. Timp frumos să fie, bună dispoziție cât cuprinde și bani la teșcherea.

Lasă un comentariu