Proiect util: CURSURI OBLIGATORII DE PRIM-AJUTOR ÎN ȘCOLI!

Distribuie pe:

Un proiect foarte util de modificare a Legii nr. 1/2011 a educației naționale, inițiat de mai mulți parlamentari PNL, prevede includerea în școli a materiei „Cursuri de prim-ajutor" ca disciplină obligatorie de studiu.

Concret, se propune ca articolul 68 din Legea nr. 1 să includă un nou alineat, respectiv: „În toate nivelurile sistemului național de învățământ preuniversitar (...), se include disciplina «Cursuri de prim-ajutor» ca disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru și programa națională, precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina cursuri de prim-ajutor se aprobă prin ordin al ministrului Educației Naționale și al ministrului Sănătății".

În expunerea de motive, inițiatorii argumentează: „Cursurile de prim-ajutor fac diferența între viață și moarte, iar o educație sanitară de la vârste mici ar crește șansele de supraviețuire ale unei persoane, dacă cei din jur ar ști cum să intervină până la sosirea ambulanței sau până la transportarea la spital a victimei pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Din păcate, statisticile arată că aproape 70.000 de români mor în fiecare an pentru că nu sunt resuscitați la timp. Doar 0,5% din cei 1,7 milioane de elevi înscriși în învățământul gimnazial și liceal din România au noțiuni de prim-ajutor. În unele țări, educația pentru sănătate este obligatorie în școli, începând din clasa I până într-a XII-a, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe și materiale didactice adecvate vârstei școlarului.

Pentru a fi cu adevărat eficiente, noțiunile de prim-ajutor, constând în modul de a acționa în fața unei urgențe medicale și de a evita sau reacționa în fața unui pericol cu potențial vital, trebuie să ajungă la fel de cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulțirii". 

Lasă un comentariu