TRANSPLANTUL DE CELULE STEM EMBRIONARE PREVINE ORBIREA

Distribuie pe:

Cercetătorii israelieni de la Spitalul Hadassah din Ierusalim, citați de descopera.ro, susțin că au reușit să prevină orbirea la pacienții vârstnici, utilizând transplantul de celule stem embrionare.

„În studiul nostru, am folosit celule pigmentare retiniene în cazul pacienților în vârstă cu probleme de vedere. Degenerarea retiniană la vârstă înaintată este o boală deosebit de frecventă în lumea occidentală. 30 la sută dintre adulții cu vârstă peste 75 de ani suferă de ea, iar 6 până la 8 la sută dintre ei suferă de pierderea totală a vederii.

Celulele stem embrionare sunt recoltate de la embrioni fecundați în vitro. În cazul în care un cuplu decide că nu dorește să-și mai extindă familia, embrionii congelați pot fi utilizați pentru a izola celulele stem. Aceste celule sunt unice, deoarece în timpul sarcinii ele sunt cele din care se dezvoltă corpul fătului și pot servi drept sursă de transplant pentru fiecare celulă din corpul uman.

A trebuit să dezvoltăm o cultură de celule stem embrionare, care să conțină numai celulele pigmentare ale retinei și am dovedit faptul că aceste celule au fost sigure și eficiente în experimentele făcute pe șoareci și șobolani. După obținerea aprobărilor, s-a luat inițiativa unui studiu la subiecți umani. Astfel, am operat transplanturile de celule stem în cazul a cinci pacienți. Folosind imagistica, am descoperit că celulele transplantate au fost absorbite cu succes în retină.

Aceasta este o mare realizare pentru noi. Vederea persoanelor în vârstă a rămas stabilă și nu s-a deteriorat, cum s-ar fi întâmplat dacă nu se efectua transplantul.

În cazul în care tratamentul se dovedește eficient, vom implanta celulele într-un stadiu incipient al bolii, prevenind astfel pierderea vederii în cazul a milioane de persoane în vârstă din întreaga lume", speră oamenii de știință israelieni. 

Lasă un comentariu