FESTIVALUL IEI ROMÂNEȘTI LA NICOSIA

Distribuie pe:

Sala Casteliotissa din Nicosia, care a găzduit pentru al treilea an consecutiv Festivalul Iei Românești, a devenit neîncăpătoare. Alianța Românilor din Cipru, în parteneriat cu Ambasada României la Nicosia și Consiliul Județean Gorj, au organizat un eveniment cultural dedicat portului popular și scoarțelor românești.

Sala Casteliotissa a fost împodobită cu scoarțe tradiționale românești, ii brodate, costume populare, precum și cu lucrări ale elevilor Școlii Românești din Nicosia și Pafos.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de președinta Alianței Românilor din Cipru, doamna Christina Christodoulou Todea, care a prezentat pe rând invitații serii.

Primul a luat cuvântul domnul dr. Albinel Firescu, directorul Muzeului Etnografic Gorj, care a susținut o prezentare despre covoarele oltenești. Au urcat pe scenă elevii Școlii Românești din Larnaca, alături de prof. Luminița Ionel, care au prezentat o adaptare după povestea lui Ion Creangă - „Prostia omenească".

A urmat mult așteptatul concert de muzică populară susținut de maestrul Ștefan Popescu, omul care cântă la peste 35 de instrumente de suflat clasice (nai, fluier, clarinet... ) și care este supranumit și omul orchestră. El a fost acompaniat la acordeon de maestrul Valerică Zorzon.

Seara s-a încheiat cu o horă și o degustare de patiserie românească - delicioasele plăcinte poale'n brâu și cozonaci. Românii prezenți la eveniment au venit îmbrăcați în ii și costume populare tradiționale. Televiziunea română TVR a fost și ea prezentă!

Felicitări membrilor Alianței Românilor din Cipru, elevilor și profesorilor Școlii Românești, membrilor Ambasadei României și invitaților din Gorj, care ne-au făcut să ne simțim mândri că suntem români!

La mulți ani, tuturor românilor de pretutindeni!

Lasă un comentariu