„ZIUA MUZEELOR DESCHISE"

Distribuie pe:

Sâmbătă, 20 mai 2017, a avut loc evenimentul numit „Noaptea Muzeelor". Aflat la a 13-a ediție în acest an, sărbătorit în peste 3.000 de muzee din 30 de țări europene, acest eveniment este un prilej fericit pentru public de a lua contact cu cele mai representative valori culturale ale lumii, acumulate de-a lungul timpului.

Cercul „Alexandru Macarie" al Astrei Iernut a ținut să marcheze acest eveniment într-un fel original. Profesorii Teodor și Ileana Alec, după ce în anii trecuți ne-au încântat cu Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Muzeul ASTREI din Sibiu, în ședința din luna mai a.c. ne-au făcut să vizităm Muzeul Brukenthal din Sibiu, prezentând un film admirabil realizat. Timp de două ore, membrii cercului au parcurs sub îndrumarea prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, directorul general al muzeului, toate secțiile complexului muzeal. În introducere, prof. Teodor Alec ne-a făcut o scurtă prezentare a muzeului. Din această prezentare spicuim câteva idei.

Muzeul Brukenthal reprezintă o marcă aparte, deoarece este cel dintâi muzeu din România și din centrul Europei (deschis pentru public în anul 1817), datorându-și existența uneia dintre cele mai importante personalități ale Transilvaniei, baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al acestei provincii în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea. Situat în centrul istoric al orașului Sibiu, Complexul Național Brukenthal este alcătuit din Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei și Muzeul de Arme și Trofee de Vânătoare. În anul 2010, Muzeul Național Brukenthal s-a numărat printre câștigătorii Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural - EUROPA NOSTRĂ, la categoria 4: Educație, Instruire și Conștientizare.

Am fi avut nevoie de multe ore pentru a admira frumusețea și bogăția obiectelor prezentate. Noi, însă, în numai două ore am putut vedea multe și am simțit plăcerea pe care numai adevărata valoare ți-o poate oferi. Plăcerea și curiozitatea au stârnit dorința unor membri de a vizita muzeul.

Datorăm domnilor profesori Teodor și Ileana Alec mulțumirea de a ne fi creat această plăcere și curiozitate într-un moment potrivit pentru toți „Noaptea Muzeelor Deschise", pentru noi „Ziua Muzeelor Deschise".

FOTO: Muzeul Brukenthal Sibiu

Lasă un comentariu