PRIN JUDEȚ, DE 1 IUNIE - ZIUA COPILULUI

Distribuie pe:

1 Iunie, ,,Ziua Copilului", nu este doar sărbătoarea celor mici. Este deopotrivă sărbătoarea vârstelor, deoarece antrenează în frenezia bucuriei inocente atât parinții lor, cât și bunicii grijulii, atenți și afectuoși.

Copilul - în accepțiunea universală este simbol al bucuriei, al expansiunii sufletești creatoare. Prin farmecul și prospețimea sa, copilul ne încântă și fascinează, zi de zi, iar prin inocența, candoarea, naturalețea și firescul comportamentului său, ne angrenează în lumea basmului, poveștilor, legendei, într-un cuvânt- în lumea copilăriei.

Copilăria este un adevărat mit al reînnoirii, este cea mai frumoasă etapă a vieții.

Nu cred că există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători ,,Ziua Copilului".

Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie să se simtă copil și mai mult, măcar o dată pe an lăsăm în urmă problemele de zi cu zi, ne angrenăm în jocurile copilăriei și simțim copilărescul din inimile noastre. Mulți dintre noi păstrăm în suflet copilul din noi, ne bucurăm și sărbătorim alături de cei dragi această zi specială. Astfel, întregul eveniment dedicat copiilor de pretutindeni, alături de părinți și bunici, transformă ,,Ziua Copilului", într-un adevărat ,,festival al bucuriei."

1 iunie - prilej de educație creștinească

,,Biserica din satul Veța este locul unde am găsit ușa deschisă pentru binecuvântarea divină într-o zi de joi, chiar dacă în calendarul ortodox nu era însemnată nicio sărbătoare religioasă. Pentru ziua de 1 iunie, părintele paroh - Cristian Pomohaci a anunțat că va oficia Sfânta Liturghie, iar părinții, care doresc, având posibilitatea să-și aducă copiii la rugăciune."

Așa își începe destăinuirea Popa Adina, educatoare la grădinița din localitatea Nazna, județul Mureș, la întrebarea: Cum am petrecut de 1 iunie - Ziua Copilului?

În calitate de părinte, împreună cu soțul meu, am hotărât ca înainte de a pleca cu copiii Eduard și Alexia într-un parc de distracții, să-i ducem la Sfânta Biserică, pentru a-i mulțumi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântarea familiei noastre cu copii sănătoși.

O mulțime de copii din Moșuni, din Târgu-Mureș, dar și din alte orașe, însoțiți de părinți, au umplut Biserica de la Veța. Părintele s-a rugat și pentru copiii bolnavi din spitale, pentru copiii din centrele de plasament, pentru copiii care nu au părinți și pentru copiii din întreaga lume.

Emoționant a fost momentul când Rugăciunea Domnească Tatăl Nostru a fost rostită cu voce tare numai de copiii prezenți în biserică.

Pe chipurile tuturor copiilor se citea bucuria. Și noi, părinții, ne-am simțit copii pentru o zi.

A fost o zi deosebită, plină de emoție, un prilej minunat să-i mulțumim Bunului Dumnezeu pentru binecuvântări. În numele tuturor părinților și al copiilor prezenți, îi mulțumim părintelui Cristian pentru sfaturile pe care ni le dă și pentru că mijlocește pentru noi către Bunul Dumnezeu."

Florina, mămică a două fete, Ioana și Augusta, a ales să fie și ea prezentă cu această ocazie la Biserica din Veța. Întrebată despre motivul alegerii sărbătoririi zilei dedicate copilului la biserică, a răspuns: ,,Pot spune că, de-a lungul anilor, de când slujește părintele Cristian la parohia din Moșuni și Veța, aici s-a format o adevărată comunitate, o familie în care copiii se manifestă liber, se roagă împreună cu părinții și socializează în spirit creștinesc, cu respect, slăvind numele Domnului Iisus. Acesta este principalul motiv pentru care am ales ca ziua specială dedicată copilului mai întâi să o dedicăm Lui Dumnezeu, să-I mulțumim pentru toate binecuvântările."

Educație creștinească aleasă primesc și frații Marius și Mădălina Pomohaci, care împreună cu alți trei frați, Ilie, Elisei și Maria, sunt nelipsiți de la Sfânta Liturghie.

 

,,Simbol și Tradiție" - Liceul Vocațional de Artă din municipiul Târgu-Mureș

Un eveniment marcat de emoții și sensibilitate a fost cel organizat de Liceul Vocațional de Artă din municipiul Târgu-Mureș, joi, 1 iunie, a.c., în Sala Festivă, cu ocazia vernisajului expoziției concursului județean de creație plastică și vizuală ,,Simbol și Tradiție".

Coordonator de proiect, prof. Veer Renata Claudia, director - Liceul Vocațional de Artă, în cuvântul de deschidere a vorbit despre scopul acestui concurs: ,,Prin acest concurs județean de creație plastică și vizuală ,,Simbol și Tradiție", am dorit promovarea activității de creație în domeniul învățământului artistic, dar și în domeniul educației artistico-plastice din învățământul general din județul nostru, prin ridicarea nivelului de implicare în domeniul artistic al tuturor elevilor din ciclul gimnazial, a cadrelor didactice din aria curriculară Arte, a comunității locale din județul Mureș, ducând la continuarea integrării elevilor prin intermediul artei în circuitul valorilor europene."

În continuare, a subliniat importanța creativității, punctând: ,,punem accent pe dezvoltarea acesteia ca o finalitate importantă a educației artistice prin formarea capacității de exprimare plastică utilizând materiale, instrumente și tehnici specifice artelor vizuale(…).

Acest proiect cultural a fost finanțat din bugetul local, motiv pentru care dna prof. Veer Renata Claudia a mulțumit Primăriei municipiului Târgu-Mureș, precum și Inspectoratului Școlar Județean Mureș, dar și sponsorilor implicați în acest proiect. De asemenea, apreciind faptul că munca în echipă a determinat succesul proiectului, a ținut să mulțumească membrilor echipei de proiect, care ,,au format un tot unitar". Este vorba de inspector școlar arte - prof. Simona Turcu, responsabil de catedră arte vizuale - prof. Kolumban Kantor Zita, prof. Borotea Laura - coordonator artistic al proiectului, prof. Pop Rodica, prof. Kubanda Csilla, prof. Kalman Eniko, prof. Gyarmathy Janos și Irina Lassel, administrator."

Prof. Borotea Laura-coordonator artistic al proiectului, întrebată cu privire la acest proiect, a spus: ,,Acest proiect a fost inițiat de dna director - prof. Veer Renata Claudia, care și-a propus să încurajeze manifestările artistice sub orice formă, în sensul că este, și pictură, și modelaj, și mai ales, în sensul în care participă și școli generale și școli de profil, vocaționale. Ceea ce este foarte frumos la acest concurs este că, dincolo de competiția care ne provoacă cumva, cred că rolul este ca acești elevi din județ să fie împreună într-un moment de ,,celebrare a artelor". Acest concurs este deschis pentru orice profil, competițiile sunt separate, există premii pentru școlile generale și există premii pentru școlile de profil vocaționale, iar jurizarea se face pe categorii de vârstă."

Sensibilă, modestă dar trădată de pasiunea de o viață pentru desen și pictură, cu o experiență de peste 40 de ani de dascăl, dna prof. Pop Rodica apreciază la superlativ creațiile exponanților, afirmând: ,,Simbol și Tradiție se află la cea de-a III-a ediție, (…) sunt lucrări bune și foarte bune. Au expus cu preponderență elevi din școala noastră, dar îi așteptăm cu mare drag și pe cei de la alte școli. Lucrări foarte frumoase, valoroase, pe care noi dorim să le expunem în continuare să nu rămână doar ca eveniment." Mesajul dascălului dornic să dăruiască celor mici din tainele amestecului de culori este următorul: ,,Târgu-Mureș este un oraș cultural, este foarte important , având atât de multe evenimente culturale ca părinții să-și educe copiii în acest sens, iar apoi, noi, bineînțeles, îi primim cu brațele deschise."

Din cele aproximativ 100 de lucrări selectate, 46 au fost premiate. Premianții au primit diplome, pânze, culori, creioane, dar bucuria participării la această manifestare se putea citi pe fața tuturor.

Momentele muzicale susținute de elevi ai Liceului, care au delectat parti-cipanții, au amplificat atmosfera de sărbătoare dedicată Zilei Copilului.

 

,,Magicul magazin de jucării"

Sub acest generic, Palatul Culturii, din municipiul Târgu-Mureș, a găzduit marți, 30 mai, a.c., spectacolul dedicat Zilei Copilului, organizat de Monique's Ballet Studio.

Talentată și ambițioasă, mica balerină de numai 11 ani, Bodan Anastasia Elena, elevă în clasa a V-a, îi este recunoscătoare profesoarei de balet, dna Georgiana Monica Grama. În primul rând, pentru că i-a transformat pasiunea pentru balet într-un vis devenit realitate, prin dăruirea și dragostea față de această artă. Concursurile la care a participat, dar mai ales premiile câștigate, o ambiționează și o motivează și mai mult pe ,,mica vedetă balerină" să aprofundeze tainele baletului. ,,Reușita copiilor noștri cred că depinde și de educația primită. Mă refer la faptul că este important de a dezvolta latura pasiunii pe care ei o manifestă de la o anumită vârstă. De aceea, recomand părinților să țină cont și de acest aspect. Adică să-și încurajeze copiii la diferite activități fie sportive, muzicale sau de arte plastice, să facă ceea ce lor le place" - a menționat Crina Bodan, mama micuței balerine.

În concluzie, de apreciat și susținut mentorii copiilor noștri, care își sacrifică timp și efort pentru a descoperi talente, a împlini vise și a oferi o educație aleasă, într-o lume megaancorată în tehnologia actuală, unde telefonul, tableta, calculatorul și televizorul fac parte din cotidianul fraged al copilăriei.

 

La Biblioteca Orășenească ,,Liviu Rusu" de la Sărmașu: „Buna dispoziție a fost la ea acasă!", de 1 iunie 2017

Jocurile copilăriei, desfășurate în aer liber, unde parcurile orașelor, au devenit adevărate ,,tărâmuri ale distracției", au bucurat copii, părinți, bunici.

Dna Dinuca Burian, prin implicarea personală făcută cu dăruire și iubire, a demonstrat și de această dată că la Sărmașu buna dispoziție a fost la ea acasă! „Am sărbătorit prin dans,cântece și poezie, desene pe asfalt, pictură pe față, joacă și mult, mult zâmbet. Biblioteca noastră a fost plină de râsete și ochi strălucind de bucurie".

La acest eveniment au participat peste 40 de copii, elevi din grupa pregătitoare, prof. înv. primar Anisia Elena Jucan, clasa a lll-a B, prof. înv. primar Rodica Catarig, clasa a lV-a A, înv. Irina Ratiu de la Liceul „Samuil Micu" Sărmașu. Participanții au reprezentat cu ajutorul cretei colorate, pe asfalt în fața bibliotecii, atât scene din poveștile copilăriei, personaje fantastice, peisaje din natură, cât și imagini cu apropiații din familie.

Un moment inedit a fost „Descrierea costumului popular" de către ,,micile vedete" Roșca Bianca, Vărzar Maria și Cenan Olivia, pregătindu-se să reprezinte cu această scenetă grupul folcloric „Graiul Câmpiei"în Italia de ziua IEI românești în 24 iulie 2017. Olivia Cenan, eleva în clasa a lV-a, ne-a încântat și ne-a emoționat cu 3 melodii interpretate cu sensibilitate și care au fost dedicate copiilor prezenți la bibliotecă mulți ani copiilor și asemenea tuturor părinților! La finalul evenimentului, dedicat Zilei Copilului, efortul copiilor a fost răsplătit cu ,,recompense dulci". La mulți ani copiilor și asemenea tuturor părinților!

Lasă un comentariu