Delegație românească la Viena pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorandumul românilor din Transilvania și Ungaria

Distribuie pe:

În zilele de 25-28 mai a.c., o delegație numeroasă, de peste 85 de reprezentanți ai unor societăți culturale românești din județele Cluj, Maramureș, Satu Mare și Alba, a fost prezentă la Viena pentru a marca cei 125 de ani de la înaintarea de către o delegație de 300 de români, în frunte cu dr. Ioan Rațiu din Turda, Gheorghe Pop de Băsești, dr. Vasile Lucaciu din Șișești, dr. Iuliu Coroianu din Cluj, Rubin Patiția din Alba Iulia, dr. Teodor Mihali din Dej ș.a., a Memorandumului românilor din Transilvania și Ungaria, în 28 mai 1892, cea mai însemnată acțiune politică a românilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care a pregătit terenul pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

În semn de emoționantă solidaritate cu istoria noastră națională, cu lupta strămoșilor noștri pentru dreptate, demnitate și libertate națională, delegația societăților cultural-patriotice sus-amintite a plecat pe urmele memorandiștilor în Viena, la Primăria veche (Altrathaus) a Vienei, la Palatul Hofburg - reședința împăratului Franz Joseph și în alte locuri.

Delegația română a fost primită și de Excelența Sa dl Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Republica Austria.

Cu această ocazie la Viena s-au oficiat două parastase în memoria memorandiștilor:

- la Biserica Ortodoxă „Învierea Domnului și Sf. Apostol Andrei" din Viena, unde a oficiat, pe lângă pr. dr. Nicolae Dura, parohul Comunității române din Viena și pr. drd. Emanuel Nuțu, preot slujitor la capela Löwelstraße și biserica din Simmering, și pr. Isidor Berbecar, care a făcut parte din delegația clujeană, și

- la Capela Greco-Catolică „Dom von Wiener Neustadt", St. Katharina Kapelle, Domplatz 1, Wiener Neustadt, unde a oficiat pr. Ioan Iulian Hotico, împreună cu un vicar romano-catolic care a înmânat în această zi istorică de 28 mai, preotului greco-catolic actul de legalizare a Parohiei române greco-catolice în această capelă.

Tot aici s-a făcut lansarea a două cărți dedicate memorandistului Vasile Lucaciu, reeditate de Vasile Iuga, președintele Societății Culturale „Pro Maramureș" Dragoș Vodă, cărți ale lui Tiron Albani, memorandist, apărută în 1936, și Augustin Iuga, apărută în 1940. La aceste parastase a vorbit despre însemnătatea Memorandumului dr. Vasile Lechințan din delegația clujeană.

Un ajutor important a primit delegația prezentă la Viena din partea dlui Ioan Godja, originar din Maramureș, fondatorul și conducătorul Radio TV „Unirea" și al Cercului Cultural Româno-Austriac „Unirea" din Wiener Neustadt, cel care a ajutat delegația să ajungă și în celelalte puncte importante ale Vienei pe care și le-a propus să le viziteze: Institutul Cultural Român din Viena (unde a fost primită de doamna Mihaela Baston-Ciobanu, director adjunct, și de referent Alexandra Panican), urmele marelui poet național Mihai Eminescu în capitala Austriei, palatele Belvedere (de tristă amintire pentru români pentru că aici s-a semnat Diktatul de la Viena din 30 august 1940) și Schönbrunn, Muzeul de Artă unde se află depozitat Tezaurul de la Sânnicolau Mare, Parcul Praterul Mic, unde se află amplasată o poartă maramureșeană, Academia Militară Tereziană din Wiener Neustadt, unde a fost instruită și elita ofițerimii române din Imperiul Austriac, respectiv Imperiul Austro-Ungar.

Cum toate națiunile culte își exprimă solidaritatea față de momentele importante ale istoriei lor, societățile cultural-patriotice sus-amintite consideră că emoționanta prezență a reprezentanților lor la Viena se înscrie, în noile condiții de libertate deplină în Comunitatea Europeană, într-un exercițiu de civilizație firesc, semn al normalității și omagiu adus înaintașilor noștri iluștri.

Din delegație au făcut parte:

- Vasile Iuga - președinte al Societății Culturale „Pro Maramureș" Dragoș Vodă,

- dr. Vasile Lechințan - secretar general al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" din România și secretar al Despărțământului Cluj al Astrei,

- col. (r) Gavril Babiciu - președinte de onoare al Asociației „Renașterea Șișeșteană",

- Ioan Mircea Tentiș - primarul comunei Șișești împreună cu renumitul artist de muzică populară Nicolae Sabău,

- col. (r) Voicu Șichet - președinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria" cu filialele județene Satu Mare și Maramureș,

- ec. Ioan Străjan - președinte al Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României" Alba Iulia,

- Maria I. Cioica - președintele Despărțământului Alba Iulia al Astrei.

Lasă un comentariu