EVITAȚI RELAȚIILE TOXICE!

Distribuie pe:

Deși de multe ori conștientizăm că trăim într-o relație de cuplu care ne face mai mult rău decât bine, alegem să rămânem acolo, nefăcând nicio schimbare, acumulând în timp multe emoții negative, pe care le ducem cu noi, în toate celelalte relații: de familie, de serviciu, de prietenie.

Psihoterapeutul Maria Verdi, citat de descopera.ro, consideră că, deși pleci dintr-o astfel de relație, vei duce acel scenariu toxic într-o viitoare relație dacă nu ai vindecat tensiunea din tine, dacă nu ai vindecat și iertat trecutul personal.

Tensiunile din cuplu destabilizează și aduc nesiguranță, atât adulților, cât și copiilor, apar reacții de fugă, apărare, vină, rușine, neputință. Relațiile toxice nu fac decât să distrugă, nicidecum să aducă ceva bun.

Fiecare ființă umană are un anume limbaj al nevoilor, al iubirii, al valorilor personale. Dacă înțelegem acest aspect, începem să fim atenți la cel de lângă noi și facem astfel încât să-i fie bine și lui și nouă.

Celălalt nu face decât să se apere și de aici se complică totul. Trăim cu iluzia că știm ce este potrivit pentru partenerul nostru, că doar noi avem dreptate, că dacă îl schimbăm pe cel de lângă noi, va fi minunat. Nimic mai fals!

Când ne aflăm într-o astfel de relație, este necesar să spunem „Stop!" și să ne facem o autoevaluare, să stabilim ce procent toxic aducem noi ca partener în cuplu.

Însă, iată cum ne dăm seama dacă relația noastră de cuplu este toxică, potrivit psihoterapeutului Maria Verdi:

E „dragoste" din primul moment - V-ați întâlnit, relația a evoluat repede și deja v-ați mutat împreună, ba s-au cunoscut și părinții voștri. Toate acestea în doar câteva săptămâni! Pare romantic și seamănă cu o scenă dintr-un film, dar cu cât urci mai mult și mai repede, cu atât va durea mai mult căzătura. Nu arde etapele și dă-ți timp să analizezi situația pas cu pas.

Problemele lui au devenit problemele tale - Îi știi trecutul, îi împărtășești durerea pentru ce i se întâmplă rău și îl înțelegi dacă traversează o perioadă mai dificilă. Înainte să îți dai seama, problemele lui sunt problemele tale! Sigur, e firesc să îți susții partenerul, dar nu e corect față de tine să te expui unei relații toxice și să îți asumi probleme care nu te privesc!

E o relație... în trei - Nu e nimic mai dezastruos pentru o relație decât prezenta constantă a fostei (fostului). Sigur, cu toții avem un trecut, dar trebuie să știm când să punem punct și să pornim de la capăt, pentru a nu-i afecta și pe ceilalți.

Îl întreții financiar - Problemele cu banii ne ating pe toți, mai devreme sau mai târziu, însă indiferent cum este partenerul tău, cât de bine te tratează și ce îți promite, nu trebuie să îl întreții pe termen lung. Dacă el se folosește de tine, este o problemă pe care trebuie să o rezolvi cât mai repede.

Spune că nu poate trăi fără tine - Deși seamănă cu un scenariu de film, în viața reală se traduce prin faptul că e dependent de tine. Gândește-te cum ar reacționa dacă relația voastră nu ar merge și v-ați despărți!

Pornește certuri tot timpul - Dacă se poartă urât cu tine când sunteți în familie, cu prietenii ori în diverse alte contexte din viață și provoacă scandaluri din orice, vorbim despre semne că ai o relație toxică și trebuie să o închei!

Te șantajează - Un partener de care nu te poți despărți pentru că nu știi cum va reacționa și te temi că și-ar putea face rău lui însuși sau i-ar putea răni pe ceilalți este, clar, unul de care să te ferești pe cât posibil.

Relația voastră nu iese din dormitor - Îți spune că te iubește și că ești foarte important (ă) pentru ea (el), dar relația voastră este strict fizica? Fă-ți un serviciu și despărțiți-vă.

Ești prea disponibil - Te sună să vă vedeți peste o oră și ești gata întotdeauna, mereu la dispoziția lui? Ai grijă să nu se folosească de tine și să nu fii, de fapt, varianta de rezervă.

Nu are intenții serioase - Dormiți împreună, ieșiți, aveți o legătură complexă. Totuși, lunile trec, la fel și anii, dar nu dă nici un semn că și-ar dori să vă oficializați relația, iar tu nu deschizi subiectul de teamă să nu îl pierzi. Cântărește cât de important este pentru tine să vă căsătoriți, iar dacă el nu dă semne că vrea același lucru nu mai pierde timpul.

Relația voastră e un secret - Dacă se ascunde de prieteni și familie, ceva nu este în regulă. Nu te lăsa păcălit de motivele lui închipuite. Ai grijă să nu cazi în capcana speranței că, dacă vă veți întâlni în continuare, vei reuși să îl schimbi și veți trăi ca în basme, pentru că vei avea o dezamăgire.

Petrece mai mult timp cu familia ta, decât cu a lui - Acest lucru poate însemna că în familia lui sunt probleme, despre care ar fi bine să știi, pentru ca v-ar putea afecta pe amândoi. De asemenea, nu uita că familia ta trebuie să fie cea mai importantă pentru tine. Relațiile de cuplu apar și dispar, dar apropiații rămân!

Nu vă regăsiți într-un loc - Ai grijă ca cel cu care ești într-o relație să aibă aceleași dorințe ca tine! Fie să călătoriți amândoi, fie să aveți un cămin împreună, acasă.

Îți face promisiuni pe care nu le respectă - Te tot amână să îi cunoști părinții, evită subiectele despre viitorul vostru. Nu mai aștepta acea zi specială pe care o invocă, pentru că pierzi timp prețios, pe care l-ai putea împărți cu cineva căruia îi pasă de tine!

 

Lasă un comentariu