COPIII MICI NU TREBUIE SĂ DOARMĂ CU PĂRINȚII\

Distribuie pe:

Pediatrii americani de la Universitatea Virginia, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că, după vârsta de șase luni, copiii ar trebui să doarmă în camere separate față de părinți, acest fapt fiind o garanție că se vor odihni cu toții mult mai bine.

„Studiul nostru a fost realizat în rândul a 230 de mame, prin analizarea modului în care acestea obișnuiau să își pună la somn copiii.

În timp ce există dovezi clare pentru a recomanda părinților să își adoarmă sugarii în aceeași cameră pentru a le putea monitoriza somnul, aceste recomandări nu mai sunt valabile după vârsta de 6 luni, întrucât nici părinții și nici copiii nu se pot odihni suficient, existând multe momente de trezire inutilă, fără cauze concrete.

Somnul întrerupt al sugarului este asociat cu apariția unor probleme comportamentale, precum și cu un risc crescut pentru declanșarea obezității pe toată perioada copilăriei.

Învățarea celor mici să doarmă separat de părinți îi ajută să prevină apariția anxietății cauzate de separare, atunci când aceasta are loc mai târziu.

Diferențele dintre participanții la studiu au constat în special în durata de odihnă a copiilor: sugarii care au dormit separat de părinți au avut o rutină sănătoasă de somn și au adormit înainte de ora 20, în timp ce copiii care împărțeau aceeași cameră cu părinții s-au odihnit mult mai puțin, întrucât părinții tindeau să ia copiii în pat cu ei pe durata nopții, iar acest lucru nu numai că le îngreuna buna odihnă, dar îi și predispunea la riscul sufocării. Chiar și simplul fapt că părinții observă când copiii nu dorm și le acordă atenție în mod inutil este stresant.

Totodată, am constatat că somnul întrerupt al celor mici din cauza zgomotelor involuntare făcute de părinți are un impact major asupra nivelului de stres ce poate afecta sănătatea mintală a părinților.

Conștienți de riscuri trebuie să fie părinții care dorm în același pat cu copii sub un an, mai ales în cazul în care consumă alcool, iau droguri sau fumează, expunând astfel copilul la efectele nocive ale acestor vicii.

Pe de altă parte, copiii de la patru luni la un an, trebuie să se odihnească între 12 și 16 ore pe total pe zi, pe când nou-născuții pot dormi și mai mult de atât", explică specialiștii. 

Lasă un comentariu