Lansare de carte în numele iubirii

Distribuie pe:

„Epistolar Albastru-Roz", cartea dedicată iubirii universale și-a deschis paginile la Sighișoara, în fața cititorilor precum autoarea, Gabriella Costescu, și-a deschis sufletul și ne-a permis să facem o incursiune în viața ei intimă.

Prof. Alina Simona Cordoș a introdus invitații în lumea nedefinită a iubirii: „Omului i-au fost date două daruri: iubirea și visul, iar astăzi suntem aici să-l celebrăm pe primul."

Virgil Oniță - administrator la grupul de Firme Libris Brașov - a spus cu glasul plin de emoție: „Mi-au dat lacrimile ascultând-o pe Gabriella recitându-și versurile la Târgul Internațional de Carte din Brașov, în luna martie a acestui an, acolo unde a avut loc prima lansare. Cartea atrage atenția încă din grafica de copertă. Prețuiesc sensibilitatea cu care atrage cititorul."

Scriitorul Ion Oprișor de la Lugoj care a făcut recenzia cărții, punctând esențial: „Gabriella ne-a pus în față o realitate. Are stilul și identitatea ei. Nu avem toți curajul Gabriellei, ne-a lăsat să observăm cum se raportează la persoana iubită. Autoarea reproduce stările interioare ale unui eu liric controlat de așteptări, amânări, iluzii, dar și de gustul iubirii care îi curge prin fiecare por și-n fiecare chemare. /Coboară din vise colindul de jar/ În arc de triumf peste vale/ Cascadă divină avânt temător/ Din freamătul dragostei tale. Stilul ei este un parti-pris de autenticitate și univers imagistic, un discurs la purtător, minat de sațietatea expoziției de sentimente."

Alături de autoare a fost și directorul Direcției pentru Cultură Mureș, Nicolae Băciuț, care este și prefațatorul cărții: „Cartea are de fapt doi autori, doar că „Tul" a ales anonimatul doar pentru a păstra misterul. Gabriella și-a pus viața în palmă și a oferit-o fie ca dosar existențial, fie ca poveste de dragoste neîmplinită. Această carte este una de referință pentru Gabriella. O felicit pentru curajul pe care l-a avut, punând într-o carte această corespondență a iubirii, a celor doi - numiți generic Tul și Lil, respectiv Tulnicerul și Lili da Costa. Titlul cărții îi simbolizează pe cei doi îndrăgostiți: „albastru" trimițând cu gândul la semnul masculinității, iar „roz" încadrându-se în cromatica specifică autoarei.

Marile teme ale poeziei sunt dragostea și moartea. Gabriella a dorit să demonstreze „într-un limbaj maramureșean că dragostea în literatură „n-o muritu´, numa-un pic s-o hodinitu' ".

Elevii Colegiului Național „Mircea Eliade" din Sighișoara, Raul Muntean și Paula Hulea, au întregit momentul artistic recitând în duet câteva din scrisorile de dragoste din cartea Gabriellei („Mâna ta", „Popas", „Cântă pădurea", „De dragul tău", „Inima inimii mele", „Iubire în tăcere", „Iubito", „Domnul meu").

Viorica Șutu, artist plastic și graficianul cărții, a ales să își exprime gândurile și trăirile prin intermediul muzicii și a încântat iubitorii de poezie prezenți prin cântec alături de Claudia Vodă, Vanda Ani, Cristina Surdu, Vasile Ani și Sorin Surdu din Târnăveni. De asemenea, a avut grijă să decoreze sala cu flori de câmp, maci, margarete, bujori, a așezat pe mese flori învăluite în pânză de tul și a expus lucrările de grafică pe panouri.

Alături de Gabriella au fost și colegii de cenaclu Anda Voican, Traian Comșa și Ștefania Pârlea, care au condus versurile poetei spre infinit pe aripi muzicale.

Emoționată, Gabriella Costescu spune: „Iubirea este faptul că ați venit azi aici să vă bucurați de acest epistolar alături de mine. Am primit maci de la prietena mea Viorica Șutu, deoarece într-un poem am scris «Mi-ai dăruit din maci inelul de logodnă». Am vrut în acest epistolar să vă arăt ce te aduce iubirea în stare să scrii. Nu mă tem, nu mint, așa îmi place să fiu iubită! Pe EL l-am întâlnit la poalele Muntelui sacru Kogaion. Cânta din tulnic, de aceela l-am numit «Tulnicerul». EU aveam brațele încărcate cu flori de liliac roz și umblam desculță pe Câmpia Sarmisegetuzei, căutând urmele strămoșilor. De aceea «Tulnicerul» m-a numit «Lili da Costa». (Liliacul ce crește pe stâncă). Atunci, doar ne-am privit, nu ne-am vorbit. Am fugit de unde am venit, dar soarta a făcut să aud cântecul tulnicului și am găsit la ușa casei o epistolă pe care scria: «Părul tău avea aroma merelor de pădure proaspăt culese din poienile de sub vârful Kogaionului, sau poate buchetul de sânzâiene. Ochii tăi sunt rupți din ochii mei, îmi dau seama, pentru că, am mărit de sute de ori în suflet, imaginea ta».

Mi-am amintit cerul albastru de deasupra muntelui Kogaion și buchetul roz al florilor de liliac. Am hotărât să-i răspund epistolei pe care EL, s-a semnat TUL, iar eu m-am semnat LIL.

Așa a luat naștere «Epistolar Albastru-Roz». Este o corespondență în versuri între 12 mai 2010 - 29 noiembrie 2015. Nu am vrut să fie găsită de alții, să-i dea o falsă interpretare. De aceea, am hotărât să o public așa cum ne-am scris".

Autoarea a mărturisit că Dana Anghelescu de la Libris Editorial Brașov a ales să marcheze în pagină poeziile lui cu un frac și versurile ei cu o pălarie de damă. Implicarea Danei Anghelescu și a echipei alături de care a lucrat pentru carte a fost impecabilă.

Poetele Mariana Moga de la Sebeș și Ana Munteanu Drăghici, prietenele autoarei, au recitat din creația acesteia și i-au urat versificat gândurile lor bune.

„Fără doar și poate o carte de dragoste nu poate să nu facă referire la cea mai veche poezie de dragoste: «Cântarea Cântărilor» din Biblie. Sunt convinsă că acest moment va fi pus în epistolarul vieții noastre!" (Alina Simona Cordoș).

Sala de conferințe a hotelului Double Tree by Hilton Cavaler Sighișoara a găzduit evenimentul datorită bunăvoinței domnului Petru Bașa, care participă la toate evenimentele închinate artei, culturii, iar autoarea i-a adus mulțumiri pentru aceasta și în numele Asociației Literare „Creneluri Sighișorene". De asemenea, a mulțumit partenerilor „Radio Son". Sighișoara, fotografului Valentin Pascu, care au asigurat înregistrarea și filmarea.

Gabriella Costescu a oferit autografe pe carte, iar invitații au socializat. A fost o zi încărcată de emoții și energie pozitivă, așa cum le stă bine celor ce iubesc poezia.

 

Lasă un comentariu