Situație îngrijorătoare!

Distribuie pe:

Se preconizează, de către specialiștii din învățământ, că anul acesta „unul din cinci absolvenți de liceu nu se prezintă la bacalaureat", că „doar unul din doi va trece examenul." Anul acesta ar trebui să susțină examenul de bacalaureat un număr de 159.326 de elevi, din care

„s-au înscris aproximativ 135.500. Un număr mare de absenți nu se prezintă la bacalaureat." Cauza? „Elevii conștientizează că nu sunt pregătiți să susțină aceste examene", iar unii dintre ei „aleg să urmeze școli profesionale de asistenți medicali sau de turism pentru care nu au nevoie de diploma de bacalaureat." Alții speră că „la toamnă, subiectele vor fi mult mai ușoare", ceea ce nu esteadevărat. Se consideră că, în cifre absolute, anul acesta va fi promovat de 54% dintre candidați. Peste 550 de elevi din Bistrița-Năsăud, care au terminat, anul acesta, liceul, nu doresc să susțină examenul de bacalaureat, unii fiind absolvenți de seral, pe care nu-i interesează decât obținerea certificatului de 12 clase!

Referindu-se la bacalaureat, acest examen al maturității, „de a cărui complexitate se plâng, atât de mult, adolescenții de azi - spunea Petre Bădică - este apă de ploaie, în comparație cu dificultatea și numărul mare de examene pe care tinerii trebuiau să le treacă în perioada interbelică, în unele cazuri, cum era și Colegiul Național «Emil Racoviță» din Cluj, numărul examenelor era foarte mare." În anii 1935-1936, „absolvenții clasei a VIII-a (a XII-a de azi) au dat examenul de absolvire din opt materii, apoi, pentru prima dată, examen de bacalaureat. Acest examen „consta din trei probe scrise (la limba română, limba franceză, matematică) și șapte probe orale (limba română, limba franceză, limba latină, istorie, geografie, filozofie și științele naturii)". În anul 1957, absolvenții cu 10 clase, ai Liceului „Alexandru Papiu Ilarian", au dat Examenul de maturitate din 7 materii. A început examenul la ora 9 și s-a încheiat la ora 19! Și n-a murit nimeni! Pe atunci se învăța și se știa carte!

Lasă un comentariu