PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Distribuie pe:

„Cultivați sentimentul național și religios în noile generații. Faceți-i pe copii să prețuiască evenimentele mari ale istoriei noastre, mai mult decât pe ale altor popoare, convingeți-i că strămoșii lor au fost niște eroi, redeșteptați în inima lor aceeași aprinsă iubire de țară și Dumnezeu, pe care ei trebuie să o aibă ca urmași ai celor mai mari eroi, siliți-vă a-i convinge că țara lor este cea mai bună și neamul lor cel mai nobil, cel mai energic. Nu vă temeți că veți cădea în exces; oricât de departe veți ajunge, cu atât va fi mai bine".

Spiru Haret (1851-1912), matematician, sociolog și om politic

***

„Că de vom da noi din hrana noastră săracilor și Dumnezeu ne va da nouă hrana raiului; iar dacă vom face noi milă îngăduitorilor lui Dumnezeu, noi încă vom fi miluiți înaintea Domnului Dumnezeu. Iar dacă vom îmblânzi firea lui Dumnezeu, Dumnezeu va îmblânzi pre noi la judecata cea înfricoșată, și vom măsura noi săracilor cu măsura cea dreaptă, așa ne va mărturisi și nouă la o a doua venire a Lui, cu măsura dreptății."

Neagoe Basarab (1481-1521), domn al Țării Românești (1512-1521)

***

De-mi spui cine-a dat viață întâiului atom,

De-mi spui de unde vine pe lume întâiul om,

De-mi spui unde se află ființa prea putințe,

Ce lumea a creat-o zicând două cuvinte,

De-mi spui la ce e lumea și care-i ținta sa,

De ce se mișcă totul și-n veci se va mișca,

De-mi spui acestea toate, atunci m-apuc și eu,

Să-ți spun cam unde este și cum e Dumnezeu.

Alexandru Macedonski (1854-1920), poet, scriitor, publicist

P.S. „Vai vouă, când toți oamenii vă vor vorbi de bine. Căci tot așa făceau proorocilor mincinoși părinții lor" (Luca 6, 26).

„1001 CUGETĂRI vol. XII

Lasă un comentariu