Măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul sezonului estival

Distribuie pe:

Canicula, efectele ei asupra mediului și oamenilor și măsurile de protecție ce trebuie adoptate în zilele toride de vară trebuie să fie una dintre preocupările principale ale oamenilor.

Efectele caniculei se fac simțite cu o intensitate mai mare în orașe unde clădirile înalte opresc circulația naturală a aerului, iar pe străzi se acumulează gaze toxice provenite în special de la mașini. De aceea este recomandată udarea principalelor căi rutiere din orașe, ridicarea gunoaielor la perioade mai scurte de timp și mai ales asigurarea spațiilor verzi și a împăduririlor.

Din cauza temperaturilor ridicate, se produce o creștere a transpirației, care are rolul de regulator termic, împiedicând supraîncălzirea corpului. Odată cu apa, organismul pierde și săruri minerale, cu consecințe negative, cum ar fi astenia fizică, perturbări ale proceselor metabolice. Pentru a evita aceste neplăceri se impun măsuri de înlocuire a pierderilor de apă, săruri minerale și vitamine. Acest lucru se poate realiza prin consumul a 2-4 litri de lichide zilnic, cât mai multe fructe și legume. Acestea conțin apă, săruri minerale și vitamine și asigură în mod constant și pe termen lung lichidul. Este indicat ca lichidele să nu fie prea reci, iar fructele și legumele să fie bine spălate și procurate din locuri autorizate care dispun de condiții tehnice și sanitare pentru comercializare.

Expunerea la soare trebuie evitată pe cât posibil. În cazul în care ieșiți este recomandată utilizarea umbrelei, a ochelarilor de soare, portul hainelor deschise la culoare și acoperirea capului.

Activitățile fizice (agricultură, construcții) sunt recomandate să se desfășoare dimineața și seara, nu în perioada în care temperaturile ating valori maxime.

Nu lăsați copiii în mașinile parcate la soare, petreceți cât mai mult timp în spații umbrite și răcoroase, în timpul zilei închideți ferestrele și aerisiți încăperile noaptea, efectuați dușuri scurte de câteva ori pe zi.

Canicula poate provoca incendii sau poate întreține incendiile de pădure provocate prin neglijență.

Compartimentul Informare și Relații Publice al I.S.U. Mureș, reprezentat de purtătorul de cuvânt - cpt. Virag Cristian, a făcut aceste precizări, mai mult, a făcut și următoarele recomandări, în vederea prevenirii incendiilor:

Pentru prevenirea incendiilor se vor respecta următoarele reguli:

• Nu aruncați țigări aprinse la întâmplare, mai ales în zone cu vegetație uscată sau în apropierea depozitelor de furaje;

• Nu depozitați materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podurile clădirilor;

• Este interzisă folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în depozite de furaje, grajduri, magazii sau poduri;

• Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum și pe timp de vânt;

• Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, carton asfaltat, textile, bitum, ulei etc. fără a fi suprave-gheat prin măsuri corespunzătoare;

• Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor.

 

Lasă un comentariu