Ajutoarele sociale - o jignire la adresa românilor

Distribuie pe:

Pe bună dreptate unii cetățeni își manifestă nemulțumirea față de ajutorul social acordat persoanelor defavorizate, capabile să presteze o muncă în folosul societății. În democrație a apărut o nouă categorie socială - beneficiarii de ajutoare sociale, cu un sprijin acordat de stat sub formă de indemnizații financiare, ajutoare pentru încălzire, pachete cu alimente, ajutoare din străinătate sau din partea Guvernului, în sistem fiind înregistrați un segment important din populația României. Deocamdată nu s-a publicat o statistică cu numărul de persoane aflate în grija statului. Din păcate, unii au prins năravul milei și chiar dacă li se oferă un loc de muncă îl refuză. Deputatul PNL Florin Roman a depus recent în Parlament un proiect de hotărâre care vizează anularea venitului minim garantat persoanelor care refuză un loc de muncă vacant. Proiectul modifică Legea 416/2001, care prevede că un român apt de muncă poate refuza de trei ori un loc de muncă oferit. Scopul acestei hotărâri este de a descuraja pe cei care s-au obișnuit să trăiască din ajutoare de la stat. Sincer, nu prea cred că parlamentarii PSD și ALDE vor vota o asemenea lege, capabilă să le afecteze electoratul. Pe de altă parte, agenții economici se plâng că nu mai există forță de muncă disponibilă, că tinerii care au rămas în țară nu sunt interesați de un loc de muncă sigur într-o societate cu un viitor incert în România datorită fiscalității la cote ridicate, dar și al unor legi descurajatoare pentru un investitor român, ne mai vorbind de birocrația stufoasă, la toate nivelurile, mai ales la accesarea fondurilor europene.

Situația este mai tristă în mediul rural, unde, după 1989, au dispărut o serie de meserii din domeniul serviciilor. Pe vremuri în comuna mea de pe Târnava Mică era o frizerie cu trei frizeri, atelier de cizmărie cu doi cizmari, trei ateliere de croitorie, o lăptărie cu trei angajați, mai era și o sifonărie autorizată. Astăzi nu mai există niciun atelier de prestări servicii, doar crâșme pe fiecare uliță a satului. Acolo, beneficiarii de ajutor social își amăgesc traiul, la un ceas de vorbă, cu un pahar de băutură și o țigară fină. Este adevărat că populația de etnie rromă, majoritară la ajutor social, s-a emancipat, foarte mulți tineri lucrează prin țări străine, vin acasă cu bani, mașini de marcă - tot la a treia poartă, locuințe confortabile. Foarte greu găsești un zilier să te ajute la munca câmpului, iar în campania pentru alegerea primarului, un candidat la funcția de primar le-a propus să le înființeze o cantină socială, unde, în contul ajutorului social, să li se ofere o masă caldă la toată familia. Beneficiarii s-au revoltat și nu l-au votat. Oamenii voiau banii în mână, mulți, puțini, dar să-i simtă în palmă, să-și cumpere țigări, pâine și mâncarea pe care și-o doresc. Cât despre munca în folosul societății, participă atunci când sunt convocați la diverse munci stabilite de Primărie.

Într-un, sat situat la 8 km de Târgu-Mureș, au venit olandezii cu ajutoare sociale, haine second-hand și alimente. Au parcat în centrul satului și doi olandezi aruncau pachetele din mașină, iar alți doi se amuzau și filmau cum se înghesuiau rromii să le prindă. Aceste scene filmate probabil erau prezentate prin televiziunile străine, ca și imagini dintr-o țară care se vrea europeană. O antireclamă României nici că se putea mai reușită. Preotul ortodox din comună l-a anunțat pe colonelul Cecan, directorul SRI Mureș, solicitându-i să intervină și să le confiște filmul cu acele imagini. Nu știu dacă s-a intervenit, dar, în ultima perioadă, străinii vin tot mai rar cu ajutoare sociale și le distribuie prin bisericile reformate. Culmea ironiei, a doua zi după ce le-au primit, rromii umblau prin sat, oferindu-le spre vânzare celor interesați, la preț redus. Tot din Olanda, la o parohie reformată dintr-un sat de lângă Târgu-Mureș, a sosit un camion cu biciclete folosite, oferite spre vânzare enoriașilor, indiferent de confesiune. Am cumpărat o asemenea bicicletă, cu numai 150 de lei, într-o stare perfectă și după opt ani.

Vreau să vă mai amintesc o întâmplare cu ajutoarele sociale, de data aceasta cu francezii. Într-un sat de pe valea superioară a Mureșului au venit niște francezi în vizită, cu ceva ajutoare în haine mai puțin curate, margarină… Românii din satul respectiv, oameni harnici, gospodari de excepție, i-au primit împărătește, cu mâncăruri tradiționale, gustoase, „ca la mama acasă". Un francez, care până să vină în România avea impresia că suntem muritori de foame, a exclamat: „Oamenii aceștia trăiesc mai bine ca noi…".

Să-mi fie cu iertare, și mă aștept să fiu înjurat, dar atâta timp cât un beneficiar de ajutor social se deplasează la poștă să-și ridice banii de ajutor social cu o limuzină, fumând țigări străine, cu 16,50 lei pachetul, desfătându-se apoi, la umbră, la o bere rece etc. etc., ajutoarele sociale sunt o risipă din partea statului democrat și un mijloc de jignire a românilor din partea străinilor.

Lasă un comentariu