Ziua Mondială Împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor

Distribuie pe:

Începând din anul 2012, pentru a atrage atenția asupra dimensiunii acestui fenomen și asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică, în fiecare an, la 12 iunie, este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor.

Conform statisticii naționale realizate de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, exploatarea prin muncă se află pe locul doi în clasamentul formelor de exploatare, după cea sexuală. Din totalul de 756, în anul 2016 au fost identificate 132 victime exploatate prin muncă. Ca modalitate de racolare, ofertele de muncă în țară sau străinătate ocupă locul I, justificându-se astfel acțiunile de informare pentru prevenirea acestui tip de exploatare în rândul minorilor și tinerilor, care în perioada următoare vor activa pe piața muncii.

Cu acest prilej, „Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, cu sprijinul Poliției Cristuru Secuiesc, a desfășurat mai multe activități de prevenire la unități școlare din orașul Cristuru Secuiesc, județul Harghita. Astfel, elevii de la Școala Gimnazială „Berde Mozes" și de laLiceul Teoretic „Orban Balazs" au participat la prezentări și discuții despre traficul de persoane, traficul de minori și exploatarea prin muncă. Toate acțiunile își propun informarea beneficiarilor pentru ca aceștia să poată lua decizii corecte, care să-i ferească de capcanele traficanților. Cu toții trebuie să înțelegem faptul că munca trebuie să se desfășoare respectând condițiile legale, sens în care va fi vizionat și spotul Campaniei Naționale „ A munci este un drept. A exploata munca este o infracțiune". În continuare, un număr mare de copii este trimis la muncă, fie ea plătită sau nu. Toți acești copii sunt expuși la exploatare. Deseori, munca lor este ascunsă de ochii publicului, desfășurându-se în locuri izolate și departe de familii, ei fiind, de multe ori, supuși unor abuzuri pentru a-și îndeplini sarcinile. Acești copii nu merg la școală și au foarte puțin timp la dispoziție să se joace sau poate chiar deloc. Mulți dintre ei nu primesc hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul la copilărie", spunea comisar șef de poliție Zaharia Cristina, coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P.

Lasă un comentariu