Spectacolul Societății Culturale „Miorița"

Distribuie pe:

Motto: ,,Marea Unire în viziunea copiilor târgumureșeni"

Festivalul-concurs a Societății Culturale ,,Miorița", în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, a reunit, vineri, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, peste 300 de copii, de la școli și grădinițe din municipiul Târgu-Mureș.

La festival au participat, în proporție de 90%, formații artistice ale Societății Culturale ,,Miorița", respectiv, 12 din cele 17 ansambluri care fac parte din societate, au fost prezente pe scenă. Copii, cu vârste cuprinse între 4 și 20 de ani, au interpretat dansuri din toate zonele țării, cântece patriotice și cântece culese din zona Mureșului.

Președintele Societății Culturale ,,Miorița", domnul Gheorghe Vanga, a ținut să sublinieze: „Sunt lucruri deosebite în școli, trebuie doar descoperite și lucrate. Eu tottimpul spun că noi, de fapt, facem infrastructura folclorului românesc în Târgu-Mureș și în județul Mureș, începând de la grădiniță. Avem câteva ansambluri de grădiniță, de clasele 0, care fac ceva care să fie, fac coregrafie (...) noi, cu toate ansamblurile, împreună și cu Șireagul, avem în jur de 114 turnee internaționale. Peste tot apreciați, respectați, și până la urmă asta contează."

Activitatea Societății Culturale ,,Miorița" este extinsă în tot ceea ce înseamnă domeniu cultural. Domnul Gheorghe Vanga, cu o activitate culturală de peste 50 de ani, a mai precizat: „Joi am avut un concurs de desen, de pictură în Centrul Cultural «Mihai Eminescu» din Târgu-Mureș, cu peste 200 de copii, pe aceeași temă «Marea Unire în viziunea copiilor târgumureșeni»".

În forfota organizării echipelor de dansatori, cu greu am reușit să stau de vorbă, doar în fugă, cu maestrul coregraf Eva Albert, director artistic la Societatea Culturală „Miorița". Pasiunea pentru dans și coregrafie, îngeneral, dar și interesul cu care îi învață pe cei mici să facă primii pași în lumea dansului, mă determină să o numesc „argintul viu". Cunoaște numele tuturor celor peste 300 de copii pe care îi instruiește și pe drept cuvânt chiar îi determină să îndrăgească jocul popular. ,,Dansez de la vârsta de 6 ani, iar din anul 1980 fac coregrafie... La Miorița, se învață aproximativ 50 de jocuri populare din toate zonele țării, jocuri populare românești, maghiare, țigănești, germane"- a punctate dna Eva Albert.

Impresionantă a fost evoluția soliștilor vocali Alexia Stan, Naghi Alex, Darius Botorea, Bianca Pop, Cristina Maria Simon. Tineri adolescenți care îmbracă costumul popular cu mândrie și cu simț patriotic.

Darius Botorea, Naghi Alex și Bianca Pop sunt pregătiți de prof. Muzicolog Marian Someșan, profesor la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș și fac parte din Ansamblul „Flori de pe Mureș".

Dacă Darius, elev în clasa a IX-a al Liceului Vocațional de Artă - clasa canto popular, ne-a mărturisit că vrea să urmeze Conservatorul în privința perfecționării, Alex ar vrea să continue perfecționarea în coregrafie. Emoționați, dar demni de admirat pentru dăruirea și seriozitatea cu care s-au prezentat în fața numerosului public, au spus că aplauzele sunt pentru ei cele mai importante „recompense" atunci când sunt pe scenă. Drept răsplată, s-au bucurat de aprecierea celor prezenți, fiind îndelung aplaudați.

De asemenea, aplauze binemeritate au primit toți cei care au evoluat pe scena Palatului Culturii din Târgu-Mureș:

Ansamblul Miorița cu Dans de pe Târnavă - dir. Diana Popescu, Ansablul Voinicii cu Dansul păpușilor din Oaș - înv.Chibulcutean Cristina - clasa pregătitoare Gimnaziul Mihai Viteazul. Dansul solo prezentat de Alb Dragoș și Feier Andrada. Ansambul Flori de primăvară cu Dans din Bistrița - înv. Butiurcă Adela - clasa a II-a - Gimnaziul Mihai Viteazul, Ansamblul Răsună codrul care a prezentat Dans din Săcaru de pădure - înv. Țandrea Ionela - clasa I-a Gimnaziul Mihai Viteazul - de-a lungul și învârtita de pe Valea Mureșului, Ansamblul Dorulețul cu Dans din Maramureș - înv. Ioana Botezan-clasa I-a C Gimnaziul Europa, Ansamblul Mugurașii cu Dans modern, intitulat: Asta la vista - înv. Gliga Elena - clasa a - II-a, Gimnaziul Alexandru Ioan Cuza. Grupul vocal de muzică ușoară, Ansamblul Izvorașul cu Dans din Moldova-înv. Dulău Maria - clasa I-a Gimnaziul Mihai Viteazul, Ansamblul Românașii cu Dans din Boiu-dir. Florentina Rus, Ansamblul Brâulețul - grup vocal și dans din Maramureș - înv. Alexandru Diana- clasa I-a A Gimnaziul Europa, Ansamblul Mugurașii cu dans din Ibănești - înv. Gliga Elena, clasa a II-a, Gimnaziul Alexandru Ioan Cuza, Ansamblul Bujoreii cu Dans de pe Mureș - înv. Vultur Doina - clasa a III-a Gimnaziul Mihai Viteazul și Ansamblul Miorița cu Dans din Beica.

Juriul onorifc, format din foști dansatori ai Ansamblului Șireagul, care au slujit folclorul românesc 30-40 de ani, a fost încântat de toți participanții la această manifestare culturală.

Toți cei 300 de copii au primit câte o medalie, iar ansamblurile au primit câte un trofeu pentru participare.

Lasă un comentariu