ALEXANDRA UJICĂ, O ABSOLVENTĂ DE NOTA 10

Distribuie pe:

Alexandra este șefa de promoție a profilului uman din cadrul Colegiului Național „Unirea"din Târgu-Mureș cu media de absolvire a celor patru ani de liceu de 9,99. A absolvit clasa a XII-a, profilul științe sociale - intensiv engleză, dirigintă fiindu-i doamna profesoară Stănescu Aurora, actualmente directoarea colegiului.

O prezență plăcută, ce emană frumusețea tinereții, dar și maturitate. În spatele maturității sale se ascund gânduri emoționante ce le-a adresat celor ce au dorit să fie prezenți alături de promoția 2013-2017.

„Într-un îndepărtat septembrie pășeam timizi pe poarta Colegiului Național «Unirea». Fascinant tablou! Culoare imense, clase nenumărate, chipuri binevoitoare.

Astăzi putem privi, în urmă, la drumul parcurs, mulțumiți mai mult sau mai puțin, dar pornind plini de speranțe spre viitoarele provocări.

Anii de școală au fost asemenea anilor de ucenicie în atelierele unor pictori: am învățat să mânuim penelul, să îmbinăm culorile. Pe toți vă îndemn să încercați să pictați «Paradisul». Iar dacă uneori între visurile voastre și realitate se va deschide o prăpastie, nu disperați, mergeți înainte cu mult curaj și încredere.

Am ales profilul uman animați de dorința de a cunoaște cât mai bine istoria și sensurile încifrate așternute de condeiul scriitorilor în cărți ce leagă generații. Consider că este important să-ți cunoști trecutul pentru a avea un viitor demn. Maturizându-mă, lumina cunoașterii a început să-mi călăuzească tot mai intens pașii: «Am doar o lampă după care îmi ghidez pașii, iar această lampă e experiența. Nu cunosc niciun fel de a judeca viitorul decât prin a face referire la trecut», spunea Edward Gibbon.

Hendrick Willem van Loon afirma că «Istoria este turnul uriaș al experienței, pe care l-a înălțat timpul, în mijlocul câmpiei nesfârșite a trecutului» și tot astfel, noi l-am construit pe al nostru, al claseia XII-a E, științe sociale - intensiv engleză.

Dragi colegi, poate că au fost nenumărate și covârșitoare momentele în care ne-am îndoit de alegerea făcută, am fost nemulțumiți, dar a venit momentul să demonstrăm că nimic nu e zadarnic. Acum, când adevăratele încercări vor străpunge definitiv cochilia neofitului, noi devenim cei care trebuie să înțelegem cât de important este să formulăm argumente valide, să înțelegem ce e democrația.

Timpul pare a nu mai avea răbdare cu mine, proaspăt absolventă de liceu, urmând a părăsi spațiul mitic fundamentat pe viziunea adolescentului care vede și simte cu o intensitate maximă pentru a pătrunde în istorie, în real. După anii petrecuți pe băncile școlii, am ajuns și la genericul final, fiecare fapt purtând pecetea și melancolia ultimului fiind. Am încercat mereu să devin mai bună, am învățat lecția răbdării și a timpului. Am dorit asemenea intelectualului din «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» sau din drama «Iona» să acced spre cunoașterea superioară. Am trăit micile drame ale insuccesului aparent, uitând, pentru moment, că toate acestea vor făuri ceea ce sunt astăzi. Cu fiecare olimpiadă am învățat că rezultatul nu reprezintă decât o fațetă, poate prea mult evidențiată a concursului, am învățat că nu contează atât locul pe care te situezi, ci perspectiva fundamentată prin acumulări succesive.

Mulțumiri și respect față de doamna dirigintă, față de dascălii care au încercat să formeze nu doar absolvenți, ci oameni, față de cei care, la marginea timpului,și-au asumat rolul complex de făuritori de suflete fragmentare, diferite, infinite în exuberanța lor, dar unite de aceeași dorință de autodepășire.

Recunoștință, mulțumire și dragoste față de părinți!

Cred că toți, doamna dirigintă, profesori, elevi și părinți am așezat, în fiecare zi, în cufărul amintirilor, emoții, regrete, bucurii, dezamăgiri, visuri, speranțe, lacrimi…

Astăzi, la finalul unui drum, când poarta liceului se închide, îmi doresc să avem cu toții parte doar de împliniri…Și ceea ce mai îmi doresc este să ne amintim mereu de cuvintele, dragi mie, rostite de către președintele John F. Kennedy: «Libertatea fără învățare este întotdeauna în pierdere. Educația fără libertate este în van.»"

Lasă un comentariu