Ferește-mă, Doamne, de „ai mei", că pe dușmani îi mântuiesc și singur! Sau… cât de laș poți fi, să te numești Țepeș și să interzici Tricolorul în Muzeul Național al Satului?

Distribuie pe:

Pornite din „Secuime" spre București, Capitala de unde răsare soarele României, în frumosul veșmânt de sărbătoare al locului, cu steaguri tricolore, și cu o Sfântă Troiță pe umeri, dulce povară ce avea a fi dăruită Bisericii unde se află masca ce nemurește pământean chipul Luceafărului, „«Batalioanele române» au trecut Carpații. Poporul român este viu în Neamul cel Veșnic lăsat de Dumnezeu pe acest Pământ. Ne-au luat pământuri și aur. Crucea și Steagul au rămas în mâinile noastre. În 10 iunie, la București, nu a fost o șezătoare, ci o mărtursire românească. Șezătoarea a fost parte din ea. Nu am fost «cuminți» într-un muzeu, ci români vii, demni, cu preoți, Cruce, Drapel Tricolor și Toacă în frunte, în Centrul Capitalei. Din cea mai adâncă rană a Țării, de acolo unde românii sunt loviți cel mai cumplit, din Covasna și Harghita, tuturor am arătat că acest popor se poate ridica în duhul Neamului. Acesta este mesajul. Un exemplu pentru întrega Țară au dat acești români din Vâlcele, Tulgheș, Livezi, Voinești Covasna, Mărtănuș, Brețcu, Zăbala, Hăghig, Doboi, Tg. Secuiesc, Sf. Gheorghe, Zagon, Miercurea Ciuc.

În calea noastră au fost multe încercări, de la începutul și pe parcursul drumului, venite din mai multe direcții. Dumnezeu a făcut să le trecem cu bine pe toate. Dumnezeu ne-a spus că, atunci când vom îndrăzni, vom și birui.

Nu vă lasați pradă deznădejdii, mărturisirea noastră românească va birui, dragi români, oricât de greu va fi". (Dr. Mihai Târnoveanu)

„A venit și ziua în care ROMÂNII din Covasna și Harghita au ajuns la București, pentru a spune tuturor că «frații, în veci, vor fi frați»! Am petrecut câteva ore alături de români autentici din Inima Țării, care și-au deschis sufletul, transformând totul într-o adevărată sărbătoare românească. Nicicând, parcă, «Deșteaptă-te, Române!» nu a transmis atâta emoție, ca ieri, la Muzeul Satului. Am vibrat cu toții în același «duh» și am primit o lecție despre ceea ce trebuie să reprezinte Dragostea pentru Țară, Neam și Dumnezeu. Vă îmbrățișez pe toți și îmi doresc să rămânem împreună pe Calea Neamului!" (Pr. Sebastian - Săbăreni, „Sâmbăta la șezătoare", 11 iunie 2017, postare Florin Palas)

„În data de 10 iunie 2017, o delegație de 200 de români din județele Harghita și Covasna au sosit în București, la statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității, într-un moment vital pentru păstrarea și afirmarea identității naționale și într-o perioadă de persecuție continuă a minorității române din zonele locuite de cetățeni de etnie maghiară. După mai multe activități desfășurate în București, cei 200 de români din Harghita și Covasna, au poposit și la Muzeul Satului «Dimitrie Gusti», pentru a organiza o șezătoare.

Conform comunicării oficiale dintre angajații muzeului și grupul de români, vizitatorilor muzeului le-au fost interzise: «lozinci, înscrisuri sau alte acte de patriotism, ce ar putea prejudicia identitatea etnicilor maghiari, atât din zonele Covasna și Harghita, cât și a altor grupuri etnice din România; însemnele tricolorului vor fi folosite în limita bunului-simț, fără prea mari exagerări; comunicatul de presă va conține strict informații despre oră, data, locul, numele instituțiilor partenere și câteva detalii generale despre eveniment: NU SUNT ACCEPTATE TEXTE LACRIMOGENE, EMINESCIENE»".

„În numele a milioane de români, CNMR (Coaliția Națională pentru Modernizarea României) condamnă public aceste cuvinte jignitoare la adresa poporului român, a istoriei și culturii sale. De asemenea, precizăm pentru toți cetățenii României că purtarea drapelului, în orice conjunctură, intonarea imnului sau afișarea de însemne ale statului român, sunt un motiv de mândrie și nu de condamnare din partea unor funcționari care nu înțeleg că nu există cultură fără patriotism, și că nu există națiune fără afirmarea identității. Cu o atitudine condamnabilă și antiromânească, angajații muzeului au încercat să-i oprească pe cei 200 de români, îmbrăcați în costum popular național, să între cu drapelul României în interiorul muzeului, pentru a evita o manifestare patriotică și nu culturală" - se spune într-un comunicat CNMR.

Totodată, CNMR solicită o anchetă a ministrului Culturii, care să analizeze atitudinea, comportamentul și comunicarea dintre angajații muzeului și cei 200 de români, și solicită ministrului Culturii demiterea de urgență a acesteia.

Audiatur et altera pars:

„Cum a vândut directoarea Muzeului Satului țara și nu i-a primit pe românii din Harghita și Covasna cu Tricolorul la Muzeul Satului. Pentru a demonta acest neadevăr, iată imagini de la manifestarea care s-a desfășurat nestingherită la muzeu. Ba chiar a fost dată aprobarea și asigurată logistica de nemernica de mine, care tocmai pusesem la cale să vând țara ungurilor. Imaginile sunt din filmul care s-a făcut în muzeu. Acest film va fi pus la dispoziția oricui dorește să vadă Tricolorul fluturând și să audă cântecele care s-au cântat. Întrebarea ar fi - chiar vreți să faceți din Muzeul Satului un loc al conflictului? Chiar vreți să scăpați de cei care mai fac ceva în țara asta? (…) Și apropo, când era Hunor |Kelemen ministru, am făcut o expoziție cu Ortodoxia din Harghita și Covasna. Atunci nu mi-a luat nimeni niciun interviu. Fir-ar!". (Paula Stanciu Popoiu, postare pe blog)

Așa o fi, dar… Corect ar fi fost să lăsați și postarea în care spuneați clar: „Colegul meu, Țepeș, a venit duminica de acasă, să fie alături de dumneavoastră. Dacă nu a fost de accord să dezlănțuiți naționalismul în muzeul în care nu se face politică, atunci bine a făcut. Noi credeam că faceți o șezătoare, nu o manifestație de vreun fel. Așa cum bine se știe, în fiecare an, de 15 ianuarie, noi deschidem anul cultural al Muzeului Satului cu acțiunea «Dor de Eminescu» și nimeni nu cred că spune aici, la noi, ceva rău despre Eminescu. (n.n. - Asta ar mai lipsi!) Am făcut mai multă imagine bună României în lume decât faceți dumneavoastră agitând steaguri tricolore cu zecile. Noi luăm cu noi în străinătate un singur steag tricolor și vă asigur că toată lumea știe cine suntem și ne apreciază. Dacă nu v-a plăcut la noi, la muzeu, ne pare rău. Trebuie să știți însă că pe terioriul muzeului nu se face politică de nicio culoare și nici naționalismul nu e binevenit. Pentru asta aveți Piața Revoluției, ceva mai la vale, pe Kiseleff, sau stadionul, unde puteți pune tare și boxa pe care doreați să o puneți la Muzeul Satului. Noi știm că la șezători nu e nevoie de stații și sonorizare. (…)"

Ultima frază din fragmentul textului conține altă răutate gratuită. Nu e nevoie, în general, dar nu e interzis - depinde de spațiu și public. E clar, nu? Doamnă Popoiou, „dacă tăceai, filosof rămâneai!" Și, încă ceva, doamnă Popoiu: Ce are „bip... Hunor cu prefectura?" A spus cineva că ungurii sunt proști??? Cine transformă acum Muzeul în zonă „conflictuală"? Tîrnoveanu sau Hunor? Nu vă doare spatele de la atâtea plecăciuni? Au dreptate cei de la CNMR.

Deci…, „cum am fost așa rămânem"! Ferește-mă, Doamne, de „ai mei", că pe dușmani îi mântuiesc și singur!

(Sursa: https://www.realitatea.net/scandal-la-muzeul-satului-din-ca…, 13 iunie 2017)

 

 

Lasă un comentariu