Județul Mureș - fruntaș pe ramură… de arbori tăiați ilegal!

Distribuie pe:

Potrivit unui raport dat publicității săptămâna trecută de Organizația Greenpeace România, în 2016, la nivel național, au fost înregistrate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, cea ce înseamnă, în medie, 26 de cazuri pe zi. Pe primul loc se situează județul Mureș, cu 1.057 de cazuri, urmat de Brașov - 664 de cazuri și Olt - 605 cazuri.

În ce privește volumul de lemn tăiat ilegal, raportorii arată că cele mai mari cantități au dispărut din județele Maramureș, Iași și Cluj, iar prejudiciul total estimat de autorități pentru perioada 2015-2016 este de aproximativ 9 milioane de euro.

Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 42% au fost identificate de cetățeni, fapt ce denotă implicarea societății civile în stoparea procesului de distrugere a pădurilor, dar și eficiența instrumentelor puse la dispoziție de către autorități - Radarul Pădurii, aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, site-ul www.inspectorulpadurii.ro, precum și platforma on-line lansată de Greenpeace România, www.salvezpadurea.ro.

În urma controalelor făcute de autorități în 2016, au fost confiscate 1.146 de mijloace de transport și au fost aplicate amenzi în valoare de 33 de milioane de lei, cele mai multe în Argeș - 2.106 contravenții, Vrancea - 1.969 și Mureș - 1.455 contravenții.

Cei de la Greenpeace arată că, la nivel național, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în secolul XX, ajungând în prezent la 28,95%, ceea ce ne situează mult sub media UE (32,4%) și mult sub capacitatea și optimul calculat (45%).

Fondul forestier național are suprafața de 6.900.962 ha, jumătate fiind proprietate publică a statului, aflată în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, iar cealaltă jumătate este proprietate privată a statului, a unităților administrativ-teritoriale, obștilor și persoanelor fizice. Aproximativ 415.000 de hectare de pădure aparțin micilor proprietari, cu suprafețe de sub 100 ha, și nu sunt administrate, fiind astfel expuse tăierilor ilegale.

Din datele unui studiu Greenpeace, rezultă că în intervalul 2000 - 2014, în România au fost despădurite sau degradate aproximativ 360.000 de hectare, iar harta actualizată pentru 2015 arată că ritmul degradării pădurilor s-a menținut la același nivel. (sursa - greepeace.org)

La începutul acestei săptămâni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se modifică sancțiunile și contravențiile silvice.

Actul normativ prevede, printre altele, că reprezintă contravenție silvică și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei administratorul /prestatorul de servicii silvice care încheie contracte de administrare /servicii silvice cu persoanele care dobândesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fără a fi proprietare asupra terenului pe care este amplasată aceasta. Contractele de acest tip sunt nule de drept.

Contravenții silvice mai constituie și expedierea, transportul, primirea, depozitarea materialelor lemnoase fără avize de însoțire sau cu avize din care nu rezultă proveniența legală, trecerea animalelor domestice însoțite sau neînsoțite prin fondul forestier fără aprobare legală, recoltarea prin lucrări de conservare a unui volum mai mare decât cel prevăzut pentru astfel de lucrări pe perioada de aplicare a amenajamentului silvic, fără existența unei aprobări legale în acest sens ș.a.

 

Lasă un comentariu