RÂSUL, CEL MAI BUN MEDICAMENT!

Distribuie pe:

Specialiștii americani în cardiologie de la Universitatea din Maryland, citați de descopera.ro, susțin că, pe lângă faptul că râsul întărește relațiile sociale, el este de mare ajutor și sănătății, demonstrându-se că persoanele care râd mult au inima puternică, au un risc mai mic de diabet și se îmbolnăvesc mult mai rar decât posacii.

„În mai puțin de o jumătate de secundă, creierul nostru vede sau aude o glumă, o înțelege și îi comandă trupului să zâmbească sau să râdă. Așadar, râsul este un medicament la îndemâna noastră, nu ne costă nimic și nu are niciun efect secundar.

Râsul, fie că vine natural, fie că este provocat, aduce beneficii importante mai ales persoanelor cu un risc crescut de boli cardiovasculare, ucigașul mondial numărul unu", explică experții, aceștia sfătuindu-ne să râdem fără reținere ori de câte ori avem ocazia.

Calea spre o inimă sănătoasă - Cercetătorii americani au făcut pentru prima dată conexiunea între râs și sănătatea vaselor de sânge în anul 2005, în cadrul unui studiu realizat pe un grup de voluntari care a urmărit două filme: o comedie și o dramă. Pe tot parcursul cercetării, le-a fost măsurat fluxul sangvin la nivelul brațului. Atunci când aceștia s-au uitat la comedie, fluxul sângelui prin vasele de la nivelul brațului a crescut cu 22%, în schimb atunci când au vizionat drama fluxul sangvin a încetinit cu 35%. Acest lucru sugerează că inima și-a făcut mai bine treaba atunci când voluntarii au râs și s-au simțit bine decât atunci când au privit drama și au fost triști.

Nu numai râsul, ci și un simț al umorului dezvoltat ne protejează de bolile cardiovasculare și, în special, de infarct.

Ne ajută să slăbim - Un singur minut de râs copios face ca inima să bată ca după zece minute de fitness, iar 10 - 15 minute de râs ne ajută să ardem 50 de calorii.

Reduce nivelul de zahăr din sânge - Într-un studiu realizat pe 19 persoane care sufereau de diabet zaharat, subiecților li s-a oferit aceeași masă timp de două zile. În prima zi, grupul a participat la o prelegere plictisitoare, iar a doua zi a vizionat o comedie. Astfel, s-a descoperit că nivelul de zahăr din sânge era considerabil mai scăzut după ce au vizionat comedia, față de intervalul în care au participat la prelegere.

Ne face mai deștepți - După ce un profesor a observat că studenții săi adormeau pur și simplu la cursuri, a început să spună glume în timpul orelor și a constatat că studenții săi aveau rezultate mai bune la examene. Nu numai că studenții nu mai erau plictisiți, dar râdeau copios la glumele profesorului și erau mult mai atenți la cursuri.

Specialiștii americani ne dau și sfaturi pentru a râde mai mult, și anume:

Hotărăște-te să râzi - Nu ai nevoie de un motiv, dar te poți antrena să râzi mai des și mai cu poftă. Fii fericit. Vorbește fericit. Comportă-te fericit. Gândește fericit. Ignoră negativul. Concentrează-te exclusiv asupra lucrurilor pozitive din viața ta.

Stai alături de oameni fericiți - Așa cum râsul este contagios, la fel este și văicăreala. Evită pe cât posibil persoanele negativiste și stai cât mai mult cu persoane optimiste.

Fă din râs și din starea de spirit pozitivă un scop în sine - Te poți înscrie în competiția de 21 de zile fără văicăreli, desfășurată la nivel mondial. Peste 10 milioane de persoane au reușit să nu se plângă, să nu bârfească sau să critice pentru 21 de zile, dobândind, astfel, brățări antivăicăreală pentru contribuția lor la a face planeta un loc mai fericit.

Competiția este valabilă și la nivel individual, scopul fiind eliminarea stărilor de frustrare, teamă, invidie sau neîncredere și înlocuirea lor cu seninătate și puterea de a ne bucura de tot ceea ce este frumos în viața noastră.

Lasă un comentariu