OMS atrage atenția că jumătate din medicamentele cumpărate de pe internet sunt false!

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că pacienții cu cele mai grave boli sunt cei mai expuși la comerțul ilicit cu medicamente, având acces la mii de anunțuri disponibile pe internet, de unde pot procura tratamente care le pun viața în pericol.

„Am ajuns aici din cauza lipsei de control și a crizei medicamentelor. Medicamente pentru pacienți cu cancer, vaccinuri din schema de imunizare sau medicamente pentru bolile rare sunt doar câteva dintre produsele care pot fi cumpărate de pacienți direct de pe internet. Numai că 50 la sută dintre acestea sunt falsificate!

Potrivit unui raport recent, anunțurile de vânzare se referă la medicamente utilizate în tratarea mielomului multiplu sau a limfomului, a disfuncției erectile sau la medicamente pentru prevenirea formării și dezvoltării cheagurilor de sânge în interiorul vaselor sangvine.

De regulă, jumătate din medicamentele vândute pe internet sunt contrafăcute, iar persoanele care preferă să cumpere produse de pe diverse site-uri și nu din farmacii se supun unor multiple riscuri, inclusiv să dezvolte efecte secundare, complicații sau reacții alergice la medicamentele false, care nu sunt controlate de nicio autoritate sanitară.

Produsele vândute pe internet i-au adus, nu de puține ori, pe cei care le-au cumpărat și administrat, la unitățile de primiri urgențe din spitale. Medicamentele falsificate seamănă foarte bine la exterior cu cele originale, însă produsul în sine este diferit de cel original, făcând foarte mult rău.

O măsură care ar putea veni în sprijinul pacienților și în cel al producătorilor va fi introducerea unui cod unic la medicamente. Astfel, riscul ca medicamentele contrafăcute să ajungă la bolnavi va scădea foarte mult", concluzionează raportul OMS. 

Lasă un comentariu