1/3 DINTRE ANGAJAȚII DE LA PRIVAȚI LUCREAZĂ PENTRU MULTINAȚIONALE

Distribuie pe:

O treime dintre angajații din sistemul privat românesc, adică circa 1,2 milioane de persoane, lucrează pentru companii cu capital străin, unde câștigă aproape dublu față de venitul salarial mediu obținut în firmele românești, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Investitorilor Străini în colaborare cu Academia de Studii Economice.

Companiile străine au făcut mai puține disponibilizări decât au fost realizate în totalul economiei ca urmare a crizei financiare. Între 2009 și 2010 numărul total al salariaților din România a scăzut cu 8,3%, iar în companiile cu capital străin scăderea a fost de doar 1%. Acestea au făcut și mai multe angajări, odată cu ieșirea din criză. Între 2010 și 2015 numărul total al salariaților din România a crescut cu 5,3%, iar numărul total al salariaților din companiile cu capital străin a crescut cu 8%.

Chiar dacă sunt de zece ori mai puține firme cu capital străin decât cu capital românesc, multinaționalele realizează în medie 70% din exporturile României, dar și 60% din importurile țării.

Deși percepția este că volumul investițiilor străine directe este mare, România are cel mai mic stoc de investiții străine directe pe locuitor din regiune (3.130 euro/ locuitor).

Lasă un comentariu