Euro crește, leul scade!

Distribuie pe:

În perioada celor cinci luni trecute din 2017 cursul de schimb leu/euro a fost, în general, în favoarea monedei unice. Mai exact spus leul, s-a depreciat încet, puțin câte puțin, în favoarea euro. Dacă la începutul anului cursul de schimb era de 4,5175 lei/euro, la sfârșitul lunii mai a urcat la 4,5636 cu puțin peste 1%, în 14 iunie a ajuns la 4,5667 lei/euro. De fapt, cursul de schimb crește sau scade zilnic cu o valoare mică care este însă în favoarea euro, trendul menținându-se negativ, leul depreciindu-se continuu.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, apreciază că întărirea monedei naționale nu se susține nici pe viitor. De ce? „România nu este mare exportator de bunuri de capital, dar pentru bunurile pe care le exportăm, câmpul nostru de competitivitate este redus. Dacă la acest lucru adăugăm și presiunile viitoare ale majorărilor salariale, atunci vedeți încă o dată de ce am simțit nevoia să transmit acest mesaj".

De ce avem nevoie ca leul să fie mai slab? Pentru a susține exporturile și pentru a crește cu ceva inflația prin importuri mai scumpe, inflație care poate eroda majorările salariale, ce poate destabiliza și economia la nivel macro. BNR prin deciziile sale monetare dorește să reducă efectele negative ale deciziilor politice ce pot deranja pe termen mediu și lung mersul economiei. Este posibil ca majorarea PIB cu 5,7% din trimestrul întâi să contribuie la majorarea prețului la produsele din import, și la o depreciere a leului, pentru faptul că PIB-ul a crescut, însă datorită consumului și nu pe seama productivității și a eficienței muncii.

Întrebarea este cât de mult va scădea leul în raport cu euro, în perioada viitoare? Se anticipează pe un curs mediu de 4,6 lei/euro în următoarele 12 luni. În cele șase luni câte au mai rămas până la sfârșitul anului 2017 se anticipează un curs de 4,55 lei/euro, ceea ce înseamnă că nu va depăși nivelul de 4,6 lei/euro până la finele acestui an, exceptând zilele cu vârf de tranzacționare. Însă, din anul viitor e posibil ca evoluția cursului să treacă de bariera de 4,6 și să ajungă la 4,7 lei/euro, în funcție și de evoluția economiei. În următoarele șase luni ale acestui an cursul ar putea atinge nivelul de 4,65 lei/euro, iar în următoarele 12 luni să urce până la 4,8 lei/euro.

În raportul Fondului Monetar Internațional se susține că „prin reducerea prudenței fiscale ce afectează încrederea pieței și creșterea tensiunilor politice, ceea ce (noi excelăm în acest sens) ar putea eroda consumul și investițiile, ar putea crește costul de finanțare a statului și ar putea exercita presiuni asupra cursului de schimb." La noi, deocamdată, nu sunt estimări și premize care să accelereze deprecierea leului, prin care să se ajungă la un curs de 5 lei/euro, până la finele acestui an. Dacă se va ajunge la o criză politică provocată de către alianța PSD-ALDE prin demiterea Guvernului Grindeanu, cum susține tabăra Gabrielei Firea, nu este exclusă devalorizarea și mai puternică a leului, a cursului de schimb care să atingă cota de 5 lei/euro.

„Politica monetară a BNR ne dă încredere că nu se va întâmpla o depreciere necontrolată a cursului de schimb, deoarece se verifică continuu gradul de îndatorare al populației și al autorităților publice în valută, ca și expunerea băncilor la împrumuturile care sunt în moneda națională, precum și nivelul de creditare neperformantă".

De subliniat faptul că dolarul american a scăzut la 4,00 lei la sfârșitul lunii mai, iar francul elvețian la 4,18 lei, cu toate acestea, au fost puse la grea încercare persoanele fizice care au credite în aceste monede.

Lasă un comentariu