DESPRE FEMEI...

Distribuie pe:

Femeile, mai sensibile la atingere, dar și la migrene

„Femeile simt durerea mai mult decât bărbații și sunt mai sensibile la atingere. Mecanismele durerii se reflectă în creier în mod diferit, datorită hormonilor sexuali. Fătul de sex masculin este scăldat în testosteron de la început, ceea ce ar putea declanșa aceste modificări cerebrale.

Femeile procesează durerea în mod diferit, așa cum reiese din scanarea RMN. Acestea sunt afectate mai mult emoțional de durere.

Pe de altă parte, este cunoscut faptul că migrenele afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați, explicația fiind pusă pe seama fluctuației hormonale. Dar mai poate fi vorba și de un alt factor: la femei este mult mai ușor să se declanșeze undele cerebrale legate de migrenă".

Receptarea sfaturilor de sănătate

„În fața unor îndemnuri la practicarea exercițiilor fizice, bărbații sunt motivați de scăderea în greutate, iar femeile de o îmbunătățire a sănătății. Este cunoscut faptul că bărbații răspund mai bine la mesajele vizuale din reclame, pe când femeile absorb imaginea de ansamblu, înglobând perfect detaliile.

Vizitele periodice la medic sunt rezultatul unei mai bune planificări, pe care femeile sunt mai apte să le facă. Femeile au mai multe celule în cortexul prefrontal, regiune care controlează judecata, planificarea și conștiinciozitatea, controlând astfel mai bine impulsul".

Demența le afectează mai mult pe femei

„În general, femeile își amintesc mai bine diverse lucruri în comparație cu bărbații. Cercetările noastre arată că activitatea din hipocampul femeilor este mai crescută, această zonă fiind implicată în depozitarea amintirilor pe termen lung. Și totuși, statisticile susțin că femeile cu vârsta de peste 75 de ani suferă în procent de 7 la sută de demență, față de numai 5 la sută dintre bărbați.

Printre bolnavii de Alzheimer, femeile au un declin cognitiv mai rapid și rata de mortalitate este cu 20% mai mare decât la bărbați. Faptul se datorează efectului hormonilor estrogeni și testosteron, hormoni care imprimă caracteristicile sexuale ale bărbaților și femeilor. Estrogenul favorizează riscul de a contracta Alzheimerul, iar nivelul testosteronului la bărbați nu scade la fel de dramatic precum nivelul estrogenului la femei, atunci când ajung la o anumită vârstă, fapt care-i favorizează pe cei dintâi".

Femeile pot face mai multe lucruri deodată, dar sunt predispuse la depresie

„Clișeul cum că oamenii nu pot face mai mult de două lucruri deodată nu este real, sau cel puțin nu întotdeauna.

Un studiu efectuat pe 500 de familii a constatat că în timp ce femeile petrec 48 de ore pe săptămână în activități simultane multiple în gospodărie, bărbații petrec doar 39 de ore.

Femeile sunt de două ori mai predispuse la o depresie majoră decât bărbații. Emoțiile diferă la cele două sexe. Există diferențe în zona responsabilă cu emoțiile care predispun femeile să capete o imagine mai negativă a situațiilor și să își facă griji.

Dacă, la maturitate, femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie, bărbații sunt de două ori mai susceptibili de a dezvolta schizofrenie. Formele manifestate de bărbați sunt mult mai severe, în timp ce femeile reacționează mult mai bine la medicația antipsihotică, având perioade mai mici de spitalizare și recuperări mai consistente".

Reacțiile la stres

„Situațiile stresante par să activeze amigdala, care procesează frica, agresivitatea și acțiunea. În timp ce la bărbați se declanșează lupta sau fuga ca răspuns, femeile reacționează cu o tendință de împrietenire. Amigdala este mai activă pe partea dreaptă la bărbați și pe partea stângă la femei. Partea stângă este conectată cu zona care guvernează emoțiile și conștiința de sine.

Sub stres, bărbații explodează, în timp ce femeile eliberează hormonul numit oxitocină, care este asociat sentimentului de iubire, calm, protecție și siguranță. Femeile simt în astfel de momente dorința de a vorbi cu prietenii pentru a se asigura de sprijinul lor".

 

 

Lasă un comentariu