21 iunie 2017, CEA MAI LUNGĂ ZI DIN ACEST AN!

Distribuie pe:

În România, momentul solstițiului de vară, ce marchează și începutul verii astronomice, va avea loc, în acest an, pe 21 iunie, la ora 7,24, atunci când longitudinea astronomică a soarelui este de 90 de grade.

Potrivit Observatorului „Amiral Vasile Urseanu", pământul execută, atât o mișcare anuală de revoluție în jurul soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei pământului cu 66 de grade și 33 de minute. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

La momentul solstițiului de vară, soarele se află la 23 de grade și 27 de minute distanță unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc.

Soarele aflându-se la culminație pentru latitudinea medie a țării noastre, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, durata nopții fiind de numai 8 ore și 28 de minute.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar cea a nopții să crească, timp de 6 luni, până în jurul datei de 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă, când vom înregistra cea mai scurtă zi din an și cea mai lungă noapte.

 

Lasă un comentariu