SĂRMAȘU - REUNIUNE CULTURALĂ DEDICATĂ POETULUI NAȚIONAL - Întoarcerea la Eminescu…

Distribuie pe:

Reper distinct pe harta culturală a județului, orașul Sărmașu nu își dezminte vocația de promotor al unor evenimente de înaltă ținută spirituală, puse la cale, cu perseverență, pricepere și minuțiozitate, de dna Dinuca Burian, directoarea Bibliotecii „Liviu Rusu" din localitate.

Miercuri, 15 iunie, „pe-un picior de plai", scăldat în verdele crud de Cireșar, în fața Mănăstirii „Sf. Mina", a fost omagiat MIHAI EMINESCU, la împlinirea celor 128 de ani de eternitate a celui care - frumos spunea Caragiale - „a turnat într-o lapidară formă nouă limba veche și-nțeleaptă pe care o cunoștea atât de bine și o iubea atât de mult".

La bustul poetului - parte a edificiului arhitectural (hemiciclu de autor, unic în lume, realizat de artistul Ioan Astăluș), a avut loc reuniunea culturală „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată", manifestare organizată de Primăria Sărmașu, Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu", Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și Parohia Ortodoxă Sărmașu, cu invitați sosiți din Reghin, Sighișoara, Târnăveni, dar și din Maramureșul istoric.

După slujba de pomenire, săvârșită de preoții Ilie Bucur și Ioan Ognean, cuvântul de deschidere și de bun venit adresat oaspeților a fost rostit de primarul orașului, dl Ioan Mocean, domnia sa remarcând că Sărmașul își păstrează în permanență locul și rostul în calendarul cultural al județului, evenimentul de joi fiind elocvent în acest sens.

Un „gând la Eminescu" a fost rostit de scriitorul și publicistul Lăzăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", domnia sa referindu-se la o componentă mai puțin abordată de exegeza eminesciană, și anume poezia filosofică, a „zborului cosmogonic, opinând că „uneori s-a trecut cam în galop, chiar superficial, peste unele semnificații aparte ale liricii lui, mustind de profunzimi filosofice și înțelepciune".

Despre necesara „întoarcere la Eminescu, întemeietor de limbă și poezie românească", dar și despre unele „derapaje" în morala receptării operei eminesciene a vorbit dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, prezentând, în avanpremieră revista „Vatra Veche" pe care o editează, și al cărei recent supliment este dedicat scriitorului Răzvan Ducan, la împlinirea vârstei de 60 de ani, și căruia viața culturală târnăveneană îi este datoare cu asupra de măsură. Este - a menționat Nicolae Băciuț - singurul dintre scriitorii târgumureșeni care, pe lângă faptul că a cercetat în profunzime opera lui Eminescu, i-a dedicat un volum de poezii, ce urmează a fi lansat în curând, atât la Târnăveni, cât și la Târgu-Mureș.

Tot în cadrul manifestării de la bustul Poetului, a fost lansat cel de al XI-lea volum al seriei „Cugetări", avându-i ca autori pe părintele Ilie Bucur și pe dna prof. Olimpia Mureșan, lucrare prezentată de dna Voichița Vereș, din partea Editurii Napoca Nova din Cluj-Napoca, și purtător de cuvânt al Ligii Naționale a Scriitorilor Români. Domnia sa a înmânat, cu acest prilej, diplomele și distincțiile acordate de Editura Napoca Nova, pentru producțiile literare apărute în 2016 și pentru activitatea culturală desfășurată, autorilor: Ilie Bucur, Olimpia Mureșan, Mircea Dorin Istrate, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Mihaela Rașcu, Dinuca Burian, dr. Valentin Marica, dr. Nicolae Băciuț, primarului Ioan Mocean, sculptorului Ioan Astăluș.

La rândul său, după o emoționantă evocare a poetului Mihai Eminescu, președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români, prof. Mircea Dorin Istrate, a acordat, din partea organizației pe care o reprezintă, „diplome de suflet" unor scriitori și propovăduitori ai actului cultural, din rândul cărora îi amintim pe domnii: Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț, Valentin Marica, primarul Ioan Mocean, părintele Ilie Bucur, Olimpia Mureșan, Dinuca Burian, Gheorghe Bănescu, Ani Vanda, Claudia Vodă, Ioan Astăluș, Carmen Dobrin, părintele Daniel Cămară, Ana Drăghici, Gabriela Costescu și, nu în ultimul rând, elevelor Olivia Cenan, Bianca Roșca și Maria Vărzar, de la Liceul „Samuil Micu" din Sărmașu, membre ale Grupului Folcloric „Graiul Câmpiei", îndrumat de dna Dinuca Burian, tinerele sărmășence urmând a reprezenta România, la Vatican, la finele acestei luni, în cadrul manifestării „Ziua Iei".

Momentele cultural-artistice din cadrul evenimentului de joi, au fost susținute de membri ai Cenaclului „Creneluri sighișorene", ai Corului RAM din Târnăveni și ai Grupului Folcloric „Graiul Câmpiei" din Sărmașu. Din lirica eminesciană au recitat poetele Claudia Șutu, Vanda Ani, Claudia Vodă, iar intermezzo-urile muzicale i-au aparținut cantautorului Traian Comșa din Sighișoara.

În dimineața aceleiași zile, în prezența dlui prof. Șerban Ioan - directorul adjunct al Liceului „Samuil Micu", Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" din Sărmașu a fost gazda manifestării „Numai poetul. Mihai Eminescu - 128 de ani de eternitate", cuprinzând momente omagiale susținute de elevii de la Liceul „Samuil Micu" - însoțiți de doamnele învățătoare Elena Jucan și Rodica Cătărig -, o expoziție de carte eminesciană, din colecția bibliotecii, vizionarea primului film documentar dedicat lui Eminescu - „Eminescu, Veronica, Creangă", realizat în 1914. Sub genericul „Să-l citim pe Eminescu", iubitorii de poezie au avut prilejul de a lectura, public, versuri din opera poetului.

Lasă un comentariu