COȘMARURILE, SEMNAL DE ALARMĂ PENTRU UNELE BOLI GRAVE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină din Boston, citați de descopera.ro, sunt de părere că, de foarte multe ori, coșmarurile sunt un semnal de alarmă pentru probleme grave de sănătate.

„Te prăbușești cu avionul, cineva te urmărește, dar tu nu poți să fugi, te strânge cineva de gât și nu poți să respiri sunt câteva dintre coșmarurile obișnuite ale oamenilor, dar acestea sunt, în general, rezultatul unor evenimente obișnuite, al grijilor sau al stresului de peste zi. Însă coșmarurile mai pot fi și un semnal de alarmă pentru probleme grave de sănătate.

Toate visele au loc într-o etapă de somn numită REM (mișcarea rapidă a ochilor), etapă esențială pentru sănătatea noastră mintală, întrucât integrează materialul emoțional actual în memoria pe termen lung.

Dacă întrerupi somnul REM, fie din cauza unor probleme respiratorii, fie din cauze hormonale sau de stres intens, acel conținut emoțional pur și simplu nu se integrează, iritându-ți mintea, rezultatul fiind coșmarurile.

În general, nu ar trebui să ne facem griji pentru conținutul coșmarurilor, dar dacă ai coșmaruri dese trebuie consultat medicul. În marea majoritate a timpului, acestea sunt rezultatul stresului, anxietății, anumitor medicamente, istoricului familial sau schimbărilor hormonale. Totuși, există probleme serioase de sănătate care cauzează coșmaruri, și anume:

Bolile de inimă - În cazul oamenilor în vârstă, coșmarurile dese sunt asociate cu bătăi de inimă neregulate, dar și cu dureri de piept. Incidența durerilor de piept și a ritmului cardiac neregulat cresc în cazul femeilor cu vârsta între 40 și 64 de ani, care au coșmaruri frecvente și dorm prost, incidența spasmelor din piept crescând și mai mult după menopauză.

Multe dintre atacurile de cord au loc dimineața devreme, în perioada somnului REM, deoarece această etapă a somnului stresează organismul: respirația se întețește, devine mai neregulată și mai superficială, ochii ni se mișcă rapid în direcții diferite, iar mușchii membrelor paralizează temporar. Ritmul cardiac crește, la fel și tensiunea, iar bărbații au erecție. Când oamenii se trezesc în timpul somnului REM, descriu, deseori, vise ciudate, ilogice.

Somnul REM este un declanșator de stres pentru că stimulează amigdala, partea creierului responsabilă cu emoțiile. Dacă vom combina hiperactivitatea amigdalei cu o sănătate a inimii precară, vom fi mult mai vulnerabili în fața unui atac de cord. Este ca și cum o persoană cu probleme cardiace se apucă să suie pe munte. Astfel, sistemul nervos autonom va suprareacționa.

Boala Parkinson sau alte tulburări neurodegenerative - Oamenii care suferă de tulburări ale somnului REM și au coșmaruri intense manifestate fizic în timpul somnului (prin țipete, plâns, lovituri) prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson și alte tulburări neurologice degenerative. Oamenii sănătoși trec printr-o paralizie în timpul somnului REM pentru a nu reacționa, însă cei care suferă de boala Parkinson sau alte boli neurodegenerative își pierd abilitatea de a menține această miniparalizie, lucru care îi face să reacționeze conform coșmarurilor.

Tulburări psihice - Terorile nocturne sau coșmarurile în cazul copiilor îi supun unui risc crescut de episoade psihotice în adolescență. Brutalitatea coșmarurilor indică faptul că experiențele din timpul zilei sunt încă procesate noaptea și astfel se modifică răspunsul fizic în fața stresului, ceea ce este relaționat cu un risc crescut de probleme de sănătate mintală. Părinții ar trebui să se îngrijoreze atunci când coșmarurile au loc regulat, timp de luni sau chiar ani de zile.

Apneea de somn - În cazul în care coșmarurile cresc ca intensitate și în ele îți este greu să respiri, ai putea suferi de apnee de somn, o tulburare cronică în care ai pauze în respirație. Apneea de somn este și mai rea în combinație cu somnul REM, deoarece privează organismul de oxigen, iar pacienții au coșmaruri îngrozitoare despre înec sau sufocare, având, de obicei, căile respiratorii blocate. Aceste coșmaruri dispar în 91% din cazuri, atunci când apneea de somn este tratată", afirmă experții americani. 

Lasă un comentariu