Eminescu... patriot creștin

Distribuie pe:

„Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, / Țara mea de glorii, țara mea de dor? Brațele nervoase, arma de tărie, / La trecutu-ți mare, mare viitor! Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, / Tânără mireasă, mamă cu amor! Fiii tăi trăiască numai în frăție / Cu a nopții stele, cu a zilei zori, / Viața în vecie, glorii, bucurie, / Arme cu tărie, suflet românesc, / Vis de vitejie, fală și mândrie, / Dulce Românie, asta ți-o doresc!"

***

„Popor românesc, mari învățături îți dă ție această întâmplare: Dacă fiii tăi ar fi fost uniți totdeauna, atunci și pământul tău strămoșesc rămânea unul nedespărțit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au adus la slăbiciune, te-au adus să-ți vezi rușinea cu ochii. Nu merge la mormintele domnilor tăi cu sămânța dezbinării în inimă, ci precum mergi și te împărtășești cu sângele Mântuitorului Iisus Hristos, astfel împărtășește-ți sufletul tău cu reamintirea trecutului; fără patimă și fără ură între fiii aceluiași pământ, care oricât de deosebiți ar fi în păreri, frați sunt, fiii aceleiași mame sunt."

***

„IUBESC ACEST POPOR BUN, BLÂND, OMENESC, PE SPATELE CĂRUIA DIPLOMAȚII CROIESC HĂRȚI ȘI RĂZBOAIE, ZUGRĂVESC ÎMPĂRĂȚII DESPRE CARE LUI NICI PRIN GÂND NU-I TREC. IUBESC POPORUL ROMÂNESC, FĂRĂ A IUBI PE SEMIDOCȚII ȘI SUPERFICIALITĂȚILE SALE."

***

„Poporul nostru mic, un popor deosebit, incapabil de a se confunda cu altele, este pus tocmai ca o muchie de despărțire între furtuna ce vine din apus pentru a întâmpina pe cea din răsărit. "

MIHAI EMINESCU (15 ian. 1850-15 iunie 1889), „POET NEPERECHE", prozator, publicist

P.S. „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac." (Ioan 11, 25-26).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu