LA „CASA IANCULUI"

Distribuie pe:

Miercuri, 14 iunie 2017, ,,Casa Iancului" a fost neîncăpătoare pentru cei care au vrut să fie aproape cu întreaga lor ființă de sufletul și creația poetică a nemuritului nostru, Eminescu.

Dar mai întâi activitatea a debutat cu o surpriză. Elevii unor clase gimnaziale din cadrul Liceului „Al Papiu Ilarian", pregătiți de domnul prof. CIUBÂCĂ ALEXANDRU, și anume: TEODOR DAMIAN, BIANCA ALEXANDRA GRAMA, RADU și PAULA BAHMĂTĂ, ne-au prezentat sceneta de teatru ,,Un loz câștigător" a cunoscutului dramaturg rus - Cehov.

Costumația de epocă, atmosfera, gestica, interpretarea aproape profesionistă, au stârnit ropote de aplauze la adresa interpreților, care au fost răsplătiți cu frumoase diplome acordate de dl BERȚA IOAN, din partea Asociației Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu".

A urmat expunerea, de înaltă ținută profesională, a doamnei prof. RODICA DUȘA, o lecție ce ne-a purtat prin gândirea filozofică a lui Eminescu, scoțând în evidență genialitatea lui, viziunea, profunzimea gândirii sale, unicitatea ideilor filozofice care i-au înălțat opera la nivelul talentului său neegalat încă, făcându-ne să înțelegem cât har și dar dumnezeiesc a fost în mintea lui atât de simțitoare la toate durerile, bucuriile și păcatele celor din lumea noastră, dar și câtă necuprisă visare era în gândul său.

Domnul economist SILVIU RAȚIU ni l-a prezentat, cu solide argumente, pe marele economist Eminescu, cel care, uzând de genialitatea lui a scris nenumărate articole în care a expus situația economică românească la zi din diverse sectoare de activitate, perspective, modalități de îndreptare al lucrurilor, toate pe înțelesul celui căruia i se adresa.

Pentru modul în care de-a lungul timpului cititorii celui mai cunoscut cotidian mureșean „Cuvântul liber"au fost informați despre activitățile asociației noastre, MARIN CĂLDĂRARU, ILEANA SANDU și IOSIF TRIF (primii doi în lipsă), au fost premiați cu frumoase diplome. În încheierea primei părți a activității subsemnatul am citit un eseu închinat lui Eminescu.

A urmat partea de suflet și simțire a acestei frumoase manifestări culturale, când ne-am deplasat cu toții (trecând pe la Biserica de lemn, unde a poposit o noapte M. Eminescu) la statuia poetului amplasată în Parcul Casei de Cultură a Studenților. Aici s-au depus flori, s-au aprins lumânări, s-a ținut un moment de reculegere, scoțându-ni-l fiecare din tainița unui gând curat pe cel care, în orice perioadă a vieții noastre, ne-a fermecat și ne-a înfiorat simțirea cu dulceața și amarul cuvintelor puse în șoapta unui neasemuit vers, mângâindu-ne în clipele noastre de tristețe inima și sufletul nostru, cel doritor de frumos, de curat, de smerit, de înălțare în cerescul cel ademenitor cu sfânt și puritate, cu uitare de sine, cu gust de divin. Pentru mereu aducerea aminte a acestei mângâiate clipe, s-au făcut nenumărate fotografii. Ne-a bucurat prezența în număr mare la această manifestare a tinerilor, care, din săptămână în săptămână, sunt tot mai numeroși la activitățile noastre.

MIRCEA DORIN ISTRATE, MARCOCI DORIAN, SILVIU RAȚIU și MAN ANTUANEL SERGIU (care și-a făcut debutul literar cu această ocazie) au citit poezii din propriile creații închinate lui Eminescu, apoi, spontan, toată lumea a cântat cunoscutele și îndrăgitele cântece pe versurile sale. Buna dispoziție, trăirea sinceră, curată și înălțătoare au încheiat această manifestare culturală de neuitat, în care fiecare din noi am fost parte și participant.

Cu speranța că Eminescu se va veșnici cu drag în gândul și inima noastră, vă îndemnăm mereu și mereu, CITIȚI-L! pentru că el este leac, smerenie și înfiorare oricând, pentru sufletul fiecăruia din noi.

Lasă un comentariu