„DUMNEZEU... Taină a ... Tainelor"

Distribuie pe:

„Știți unde este punctul zero? este în noi; în inima noastră, în sufletul nostru, în mintea noastră. Dacă vrem să-l găsim pe Dumnezeu trebuie să pornim pe acest drum de la noi spre Dumnezeu. Dacă nu-L avem pe Dumnezeu în sufletele noastre, în inima noastră, în mintea noastră, nu-L vom găsi niciodată. Ca să înțelegem acest fenomen trebuie să avem credință. Credința este darul lui Dumnezeu dat nouă, oamenilor".

IUSTINIAN (1921-2016), Arhiepiscop de Maramureș, predicator desăvârșit, membru al Sfântului Sinod al B.O.R

***

„Dumnezeu a înzestrat pe oameni cu diferiți talanți. Care sunt acești talanți? - înzestrări cu daruri, misiuni, slujbe duhovnicești și slujiri cetățenești; meșteșugul artelor, meșteșugul științei, al oricărei științe, darul chivernisirii avuției; pe scurt valorile culturii: valoarea morală, politică, teoretică (știința), estetică, economică și religioasă. Iar slujitorii sunt oameni înzestrați cu toate aceste valori sau talente. Talanții dați de Dumnezeu oamenilor sunt adevărate valori care trebuie nu numai păstrate, dar și continuate prin lucrare. A nu lucra cu valorile, în sensul în care le-a rostit Dumnezeu, înseamnă a ieși din ierarhie și a face anarhie. Deci 20% petrec în ierarhie și 80% în anarhie: exact situația a 20 de oi în mijlocul a 80 de lupi. Dar minunea lui Dumnezeu e că oile biruie lupii.

ARSENIE BOCA (1910-1989), Supranumit și „Sfântul Ardealului", preot duhovnic, scriitor bisericesc, pictor, vizionar peste vremuri

***

„IUBIREA OMULUI FAȚĂ DE DUMNEZEU" nu poate fi concepută fără iubirea față de aproapele". Iubirea creștinului față de Dumnezeu trebuie să se traducă nu numai prin puritatea sufletească a acestuia față de Dumnezeu, ci și printr-o atitudine de deschidere a lui față de Dumnezeu" (Ioan, 13, 34). „În semenul nostru trebuie să vedem pe Hristos" și, precum ne îndeamnă Sfântul Simeon Noul Teolog, „să avem atâta dragoste față de el, încât să fim gata să ne punem sufletul propriu pentru el". Iubirea noastră trebuie să-i cuprindă pe toți, inclusiv pe păcătoși. Pe aceștia din urmă nu trebuie să-i urâm, ci să urâm patimile care îi tulbură ".

Dr. Irineu Pop (1953-), Arhiepiscop de Alba Iulia, cărturar bisericesc, membru al Sfântului Sinod al B.O.R.

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu