Efectele nebănuite ale cireșelor asupra sănătății

Distribuie pe:

Cireșele sunt fructele vedete ale lunii mai. Bogate în vitamina C, melatonină și minerale, delicioasele cireșe sunt considerate de medici adevărate minuni pentru sănătate. Ajută la întărirea sistemului imunitar, combat durerile și insomnia, ajută la prevenirea cancerului, sunt bune pentru piele și ideale pentru diete. Medicii confirmă faptul că fructele vedete ale sezonului de primăvară au calități nebănuite, dincolo de gustul foarte bun. Pentru efectele benefice pe care cireșele le au asupra organismului uman, medicii recomandă consumul din belșug, în perioada în care piețele sunt pline de cireșe. „În primul rând, sunt fructe bogate în vitamina C și este recomandat consumul pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar. Conținutul crescut de vitamina C ajută și în astenia de primăvară, dar și la răcelile de sezon", susține medicul generalist Radu Bulumac. „Melatonina, polifenolii și antocianinele, conținute de cireșe, au efecte benefice asupra activității cerebrale". Melatonina este un antioxidant cu efect benefic asupra sistemului nervos. Din acest motiv, cireșele sunt indicate celor care au insomnii, stări de nervozitate sau migrene", mai spune medicul. Se spune că o mână de cireșe consumată seara, cu două ore înainte de culcare, are efect de somnifer natural. Alt efect pe care cireșele îl au asupra creierului este prevenirea demenței sau a bolii Alzheimer.

Bune pentru dureri și piele

Consumul de cireșe are efect benefic asupra migrenelor, durerilor de mușchi sau durerilor reumatice. Responsabil de combaterea durerilor și de efectul de aspirină naturală este pigmentul antocianic din cireșe, cel care dă culoarea roșie a fructului. Consumul de cireșe este indicat și după un efort fizic îndelungat, deoarece reduce tensiunea din mușchi. Același pigment din cireșe este responsabil pentru efectul benefic pe care fructele le au în ceea ce privește reducerea riscului de boli de inimă și diabet. „Cireșele conțin vitamina A și aceasta are efect benefic asupra pielii", confirmă medicul Radu Bulumac. Fructele-vedetă ale lunii mai sunt pline de minerale care au și ele efecte benefice asupra sănătății. Mineralele din compoziția cireșelor - potasiu, fier, zinc, cupru și mangan - ajută la menținerea unui ritm cardiac normal și la o circulație sanguină sănătoasă. Antioxidanții din cireșe au efect anticancerigen. Studiile au arătat că un consum pe termen lung protejează starea celulelor din organismul uman.

Ideale pentru dietă

Cireșele conțin peste 75% apă, ele fiind unele dintre cele mai indicate fructe pentru curele de slăbire. 100 de grame de cireșe conțin doar 63 de calorii. În plus, fructele dau senzația de sațietate, datorită fibrelor solubile din compoziție. Eficacitatea curei de slăbire pe bază de cireșe este sporită de efectul laxativ și energizant al fructelor. O cură de slăbire cu cireșe permite consumarea a până la trei kilograme de cireșe pe zi, fără teamă de îngrășare.

Ceaiul din cozi de cireșe este indicat în afecțiunile rinichiului. Nu numai fructele au efect benefic asupra organismului uman, ci și cozile. Medicii recomandă consumul de ceai din cozi de cireșe pentru afecțiuni ale rinichiului sau ficatului. Ceaiul din cozi de cireșe se prepară dintr-un pumn de codițe la 0,5 litri apă rece.

Contraindicații - Medicii atrag atenția asupra faptului că cireșele nu pot fi consumate din belșug chiar de oricine. „Persoanele cu sensibilitate gastrică și cele care prezintă colită de fermentație trebuie să consume aceste fructe cu moderație", mai spune medicul. Diabeticilor li se recomandă, de asemenea, atenție la consumarea acestor fructe care, deși nu sunt bogate în zahăr, au un conținut ridicat de hidrați de carbon și pot afecta o dietă de diabet.

 

Lasă un comentariu