Petre Țuțea... Românul!

Distribuie pe:

„«UN POPOR nu-și poate justifica dreptul la existență distinctă în sânul unor popoare civilizate, decât dacă poate contribui cu ceva la cultura universală, dându-i nota specifică a geniului său», spunea odinioară criticul și istoric literar Garabet Ibrăileanu (1871-1936). De aceea TOT POPORUL și în special oamenii de cultură și de știință trebuie să contribuie și să gândească la tot ceea ce face GLORIE PATRIEI SALE. În orice mare savant și om de cultură și știință veți găsi un mare patriot".

Luis Pasteur (1822-1895), chimist și biolog francez

***

„RUGĂ PENTRU NEAM" - „Doamne, Dumnezeul nostru, / Dă-ne nouă iarăși rostul, / Dă-ne liniște și milă, / Duh în trupul de argilă. DĂ-NE ȚARA IAR ÎN ȚARĂ, / Dă-ne dreptul să ne doară, / Dă-ne mamă, dă-ne tată, / Că ni s-au furat odată. Dă-ne frate, dă-ne soră, / Ce din lanțuri te imploră / Și într-o blândețe nouă, / Viața noastră dă-ne-o nouă".

Adrian Păunescu (1943-2010), poet, critic literar, eseist, traducător, publicist, om politic patriot, director de revistă, autor

***

„Știi unde poți căpăta definiția omului? În templu. În Biserică. Acolo ești comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul și asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea omul. Am avut revelația că în afară de Dumnezeu nu există adevăr. ÎN BISERICĂ AFLI CĂ EXIȘTI. Ateii și materialiștii s-au născut, dar s-au născut degeaba; Ei ne deosebesc de animale prin faptul că nu avem coadă". „Definiția mea este: PETRE ȚUȚEA ROMÂNUL. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință. Și convingerea mea este că suferința rămâne totuși cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu. Vlad Țepeș are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod român, pe Ștefan Cel Mare. Cu armele. Și are meritul că l-a și bătut. Și are mai ales meritul că a coborât morala absolută prin țepele puse în... fund la nivel absolut. Dormeai cu punga de aur la cap și ți-era frică să n-o furi tu de la tine. Ăsta-i voievod absolut, Vlad Țepeș. Păi fără asta istoria românilor e o pajiște cu miei".

Petre Țuțea (1902 - 1991), eseist, filosof, economist, deținut politic, 15 ani de detenție comunistă, patriot și creștin ortodox desăvârșit

P.S. „Socotiți-vă că sunteți morți păcatului, dar vii pentru Dumnezeu, în Hristos Domnul nostru. Deci să nu împărățească păcatul în trupul vostru cel muritor, ca să vă supuneți poftelor lui; Nici să nu puneți mădularele voastre ca arme ale nedreptății în slujba păcatului, ci înfățișați-vă pe voi lui Dumnezeu, ca vii, sculați din morți, și mădularele voastre ca arme ale dreptății lui Dumnezeu". (Romani 6, 11-13).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu