FUMATUL - UN DUȘMAN CARE POATE ȘI TREBUIE SĂ FIE ÎNVINS! (I)

Distribuie pe:

Cristofor Columb a fost primul european care a văzut, în insulele din Marea Caraibilor, indigenii care fumau foi de tutun. Ulterior, tutunul a fost introdus în Franța de JEAN NICOT, ambasadorul Franței în Portugalia. De la numele acestuia - Nicot - a fost denumită și principala substanță toxică din tutun - nicotina. Fumatul a devenit, în prezent, un obicei pentru mulți oameni din întreaga lume.

Tipul produselor din tutun:

1) țigarete; 2) trabuc; 3) tutun tăiat fin; 4) tutun pentru pipă; 5) tutun pentru narghilea; 6) băgău - „șanț".

Substanțele chimice din țigară - Nicotina este un toxic puternic, cu acțiune rapidă asupra sistemului nervos și a vaselor, are o acțiune vasoconstrictoare, inclusiv a vaselor coronariene și asupra vaselor periferice, de unde rezultă paloarea specifică fumătorului. Mecanismele dependenței: dependență comportamentală și socială, psihică și fizică.

Intoxicația cronică cu nicotină este des întâlnită în rândul fumătorilor: la fumătorii începători se observă tulburări nervoase și vasomotorii, palpitații, tulburări digestive, infarct, AVC, grețuri, tulburări care pot duce în final la toxicomanie (nicotinism). Fumatul suprimă senzația de foame, 90 - 95% din nicotina inhalată este reținută în plămâni și constituie, alături de gudroanele rezultate din ardere, una din cauzele principale în creșterea incidenței cancerului bronho-pulmonar. Prin arderea țigaretei rezultă monoxidul de carbon (CO), care este un gaz toxic, asfixiant, incolor și inodor (nu are miros) și arde cu o flacără albastră; ajuns în sânge, se fixează pe hemoglobină în mod ireversibil și, astfel, persoana moare prin asfixiere, rezultând compusul carboxihemoglobina.

Fumătorii prezintă un grad de anemie funcțională severă, ce se ilustrează prin scăderea capacității la efort.

Alt component al țigaretelor îl reprezintă gudroanele, cu efect cancerigen. Aceste gudroane conțin: arsenic, aldehidă formică (soluția se numește Formalina), acrolina (folosită în trecut drept armă chimică), cianuri.

Fumatul acționează asupra sistemului imunitar (cresc globulele albe, scăderea unor celule care participă în sistemul imunitar al epiteliului colului uterin și astfel participă la apariția displaziei de col uterin, care, de fapt, are potențialitatea de a se transforma ulterior în cancer de col uterin.

La nivelul cavității bucale fumatul determină: halena (un miros caracteristic), gingivită, dinți galbeni, carii dentare, inflamații ale mucoasei bucale, ale limbii, amigdalelor și toată patologia cavității nazale și a faringelui. Demne de remarcat sunt cancerele localizate la buza inferioară (fumătorii de pipă, dar și de țigarete), cavitatea bucală, obraji etc.

La nivelul aparatului respirator, fumatul determină toată patologia: rinite, sinuzite, traheobronșite, bronșită cronică, BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică, similar astmului bronșic, apoi fibroza / scleroza pulmonară, cord pulmonar cronic (deci, este și o coafectare a inimii), infecții intercurente, reprezentate de: pneumonii, TBC pulmonară. Fumatul este incriminat în 84% din cazurile de cancer laringian și cancer bronhopulmonar. În ultimă instanță, poate provoca o moarte lentă și dureroasă.

La nivelul aparatului digestiv fumatul determină: esofagită, boală de reflux gastroesofagian, precursorul cancerului esofagian, care este mai frecvent printre imigranți, deținuți, pacienți handicapați, boli psihice, personal medical, persoane fără domiciliu; la nivelul stomacului - gastrite, ulcere, cancer. La nivelul ficatului și al căilor biliare determină: calculi, cancer hepatic; la nivelul pancreasului determină: pancreatite, cancer; la nivelul intestinului subțire și colon: enterocolite, tulburări de absorbție, cancere.

Asupra aparatului urogenital, fumatul determină: infecții urinare (foarte dificil de stăpânit), cancere de vezică urinară, de rinichi.

În ce privește aparatul reproducător masculin - infecții, cancere, impotență, infertilitate, iar la femei determină menopauza precoce, infecții, cancere, infertilitate, avorturi spontane, nașteri premature, copii cu malformații congenitale. Referitor la femeile care fumează în timpul sarcinii: fumatul dăunează sănătății copilului!

Fumatul nu reduce numai speranța de viață a individului, ci și calitatea vieții! Atenție! Fumătorii mor mai tineri!

Este evident faptul că fumătorii sunt predispuși la impotență sexuală, cu efect dramatic și de lungă durată asupra erecției. Renunțarea la fumat conduce adesea la îmbunătățirea substanțială a vieții sexuale.

Privind pielea și țesutul subcutanat, fumatul produce îmbătrânirea tenului (pielii), infecții, dermatite, alergii, cancere tegumentare.

Conform statisticilor OMS, se trăgeau semnale de alarmă asupra pericolelor pe care îi reprezintă, pentru sănătatea publică, trei mari dușmani: alcoolul, tutunul și stupefiantele.

În prezent, după estimările OMS, tabagismul este pe cale să devină principala cauză evitabilă de morbiditate și mortalitate în lume!

În fiecare an, consumul de tutun cauzează aproximativ 5 milioane de morți premature. S-a estimat că fumatul unei singure țigări scurtează viața cu 7 minute, iar fumatul unui pachet de țigări pe zi scurtează viața cu 140 de minute / zi. Aceasta înseamnă că, pentru fiecare an de fumat, se pierde mai mult de o lună de viață.

Lasă un comentariu