Locuințe de sprijin pentru cei care nu își mai pot plăti creditul ipotecar!

Distribuie pe:

Legea locuinței nr. 114/1996 a fost completată recent prin Legea nr. 143/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 461, din 20 iunie a.c., prin introducerea locuințelor de sprijin, destinate închirierii pentru persoanele sau familiile evacuate pentru că nu și-au mai putut achita ratele creditului ipotecar.

Potrivit noului act normativ, autoritățile locale vor putea să cumpere, la licitație publică, locuințele executate silit, cu o suprafață utilă de maximum 100 mp, pe care să le închirieze ca locuințe de sprijin celor care nu și-au mai putut achita creditele imobiliare.

„Locuințele de sprijin se repartizează de către autoritățile administrației publice locale, care le-au cumpărat prin licitație publică, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotărâre a consiliului local. De aceste locuințe pot beneficia persoanele și familiile care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințe, în urma neachitării obligațiilor derivate din contractele de credit ipotecar", se precizează în lege.

La atribuirea unei locuințe de sprijin, autoritățile vor lua în considerare și situația economică a solicitanților: „Persoanele evacuate trebuie să se afle într-o situație care să nu le permit achiziționarea unei noi locuințe sau închirierea uneia în condițiile pieței.

În acest sens, chiria ce va trebui plătită pentru a sta într-o locuință de sprijin va fi de maximum 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pentru ultimele 12 luni. Contractul, ce se va încheia cu primăria, va avea o durată de cinci ani, cu posibilitate de prelungire".

Persoanele care vor sta cu chirie în locuințele de sprijin nu vor putea să le subînchirieze sau să lase alte persoane în locul lor și nici să le schimbe destinația, în caz contrar contractul de închiriere încheiat cu primăria fiind reziliat.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că, prin noul act normativ, persoanele ale căror case urmează să fie vândute la licitație publică vor putea să scape de evacuare, deoarece, dacă autoritățile locale cumpără locuințele, foștii proprietari vor putea cere să stea în ele cu chirie.

Totuși, în situația în care fostul proprietar nu dorește să rămână cu chirie în locuința de sprijin, aceasta va fi repartizată altor persoane care și-au pierdut casa din cauză că nu și-au plătit ratele creditului ipotecar.

Noua lege mai prevede că locuințele de sprijin nu vor putea fi solicitate de persoanele care dețin o altă locuință în afară de cea din care au fost evacuate, restricția fiind valabilă și dacă persoanele în cauză stau cu chirie într-o altă locuință a statului. 

Lasă un comentariu