Lăsați-i să se descurce singuri!

Distribuie pe:

Nu întotdeauna puii de pasăre pe care îi întâlnim, vara, în iarbă, în tufișuri etc., sunt părăsiți de părinții lor. Există păsări numite „seminidifuge", ale căror pui părăsesc cuibul înainte de a învăța să zboare, iar părinții vin în continuare la ei să-i hrănească, explică cei de la Asociația pentru Protecția Păsărilor și Naturii „Grupul Milvus": „Puiul care are deja pene nu e nici orfan, nici părăsit! În procesul de învățare a puilor să supraviețuiască, deseori, aceștia sunt lăsați singuri. Puii speciilor seminidifuge (mierla, sturzul cântător) sar din cuib la sunetul de alarmă al părinților, încheind o etapă din viața lor. Aceștia trebuie reașezați în cuib doar în anumite situații: în vânt puternic sau în cazul în care corpul puilor nu este încă acoperit cu pene", explică reprezentanții Milvus Group, pentru cei care, din simpatie și milă, consideră că acești pui trebuie salvați. Și la unele specii cuibăritoare în scorburi - pițigoi, vrăbii, grauri, ciufi de pădure - părăsirea timpurie a cuibului se întâlnește într-o anumită măsură.

Mâna „salvatoare" a omului trebuie să intervină doar în cazul puilor golași, acoperiți numai de puf alb (deseori cu ochii închiși), a celor care nu pot umbla sau sta în picioare, a celor răniți sau care își țin aripile și picioarele în poziții anormale. Întrucât păsările își fac uneori cuiburi în locuri foarte ciudate, se poate interveni dacă se consideră că acel cuib periclitează viața puilor.

Din aceleași sentimente de compasiune, unii oameni consideră necesară salvarea puilor de căprioară, iepuri și alte animale sălbatice întâlnite pe câmp, în păduri sau în luminișuri. Dar, atenție - precizează cei de la Milvus Group -, „acești pui, deși par solitari și fără ajutor, în realitate, sunt lăsați de părinți în locuri sigure, doar de ei știute și doar pentru o scurtă perioadă de timp. Părinții vor reveni la ei. Din acest motiv, nu este necesară intervenția oamenilor. Vă rugăm, nu atingeți și nu mutați acești pui. Sunt mai în siguranță dacă nu-i deranjăm", atrag atenția specialiștii de la Milvus. 

Lasă un comentariu