S-a deschis Lacul Ursu!

Distribuie pe:

Moment așteptat cu mare interes în fiecare an, Lacul Ursu din Sovata și-a deschis… apele, duminică, 25 iunie, întâmpinându-I pe cei dornici să intre la… apă sărată, cu o temperatură de 28 de grade Celsius, la suprafață, și 43 de grade la adâncimea de 1,5 metri (temperaturi caracteristice începutului de sezon).

Ștrandul, în incinta căruia au fost efectuate o serie de lucrări de modernizare și reabilitare, este deschis între orele 10 și 18, cu două ore de pauză, iar tarifele sunt de 30 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru pensionari și copii sub 12 ani.

Potrivit cercetătorilor, Lacul Ursu este cel mai mare și mai cald lac salin din lume. Situat lângă „Arboretele de pe Săruri" - un munte de sare acoperit cu vegetație, el s-a format în perioada 1875-1880, prin dizolvarea treptată a masivului de sare de către apele pâraielor Auriu și Criș-Toplița, urmată de surparea terenului. Legendele locului vorbesc de o ploaie torențială care ar fi antrenat fânul adunat de doi păzitori de sare de pe o pășune și a astupat firida din munte. Lacul, declarat monument al naturii, are suprafața de 40.235 mp, circumferința de 1.180 m și o adâncime maximă de peste 18 m. Are forma unei piei de urs întinse, de unde îi vine și numele.

Cea mai importantă caracteristică a Lacului Ursu (sursa - primariasovata.ro) este stratificația apelor conformă cu densitatea, cu concentrația de săruri, fapt ce a permis apariția fenomenului de heliotermie: apa dulce a pâraielor Auriu și Toplița, având densitatea specifică mai redusă decât apa sărată, se menține la suprafață și acționează ca izolator termic, în sensul că face posibilă pătrunderea radiațiilor solare ce încălzesc straturile de apă sărată din interior, dar, totodată, previne pierderea căldurii acumulate.

Lacul Ursu și Arboretele de pe Sărături constituie arie protejată de interes național, rezervație naturală ce se întinde pe 79 de hectare și mai include lacurile: Aluniș, Lacul Roșu, Lacul Verde, Lacul Paraschiva, Lacul Mierlei. Se pare că folosirea apei sărate a lacurilor din zonă datează încă de pe vremea romanilor.

În zilele noastre, sunt cunoscute efectele benefice ale apei sărate și ale nămolului în boli reumatismale, ginecologice, endocrinologice, respiratorii, dermatologice ș.a.

Lasă un comentariu