SECVENȚE LUDUȘENE

Distribuie pe:

BISERICĂ ORTODOXĂ, ÎN CARTIERUL ROȘIORI. După mulți ani de speranțe și bătut pe la uși, dorința celor șaizeci de familii de români ortodocși din cartierul Roșiori - Luduș s-a implinit. În anul 2010, binevoitorul enoriaș Viorel Chirilă a donat pentru Biserică zece arii de teren agricol situat în centrul cartierului și la înălțimea cerută de tradiția ortodoxă, iar binevoitorul Florin Cucean a donat patru arii, pe care s-a amenjat drumul de acces de la șosea până la biserică. Prin donații și sponsorizări, activități de voluntariat, cu sprijin financiar guvernamental, județean și local, în primăvara anului 2017, lăcașul Bisericii Ortodoxe, cu hramul „Sfântul Andrei" a fost finalizat. Duminică, 18 iunie 2017, părintele protopop al Ludușului, Lucian Voșloban, însoțit de consilierii Parohiei Ortodoxe Luduș II, au convenit împreună cu comitetul de lucru filiei din Roșiori, domnii Viorel Chirilă, Florin Cucean, Aurel Drăgan și Teodor Adrian Pamfilie asupra lucrărilor urgente care trebuie făcute în interiorul lăcașului și în curte, în vederea sfințitirii lăcașului cât mai curând, de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei și oficierii aici a sfintei și dumnezeieștii Liturghii, pentru enoriașii din Roșiori.

***

HRAMUL BISERICII DIN PAROHIA ORTODOXĂ LUDUȘ II. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, la Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" sunt organizate, între 25 și 29 iunie 2017, slujbe de cinstire și slăvire a ocrotitorilor Sfinți Apostoli Petru și Pavel. Duminică, 25 iunie, sfânta și dumnezeiasca Liturghie, despre grijile vieții, a fost oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, preotul coslujitor Constantin Savu și preotul Cătălin Ceu, din parohia Bord, iar răspunsurile din strană au fost date de un grup de teologi din Alba Iulia. La sfârșitul slujbei, părintele protopop le-a răsplătit cu diplome de onoare și cărți religioase, dăruite de Înalt-preasfințitul Irineu, pe coordonatoarea Atelierului meșteșugăresc - ICOANE PE STICLĂ, doamna profesoară Paula Lucia Stînă și pe participantele la Atelier: Diana Rusu, Elena Ruță, Adelina Sicobean, Lavinia Sturza, Anca Bărbat, Ana Bordan, Maria Călugăr, Maria Cercel, Denisa Duca, Mariana Obrejan, Alexa Petrea, Delia Petrea (fiica și mama), Virginia Pop, Sofia Pantea, Maria Pop. Cu vocea ei cristalină și duioasă, artista populară Oana Bozga-Pintea, din Alba Iulia, a susținut, în Biserică, un concert de pricesne, adevărate rugăciuni cântate, mărgăritare de frumusețe poetică și muzicală. Pe platoul din fața Bisericii enoriașii au participat la vernisajul expoziției de icoane și la agapa tradițională. Joi, 29 iunie, de praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, după sfânta și dumnezeiasca Liturghie, va fi săvârșită slujba de sfințire a Troiței din curtea Bisericii, monument donat de nonagenara domană Valonia Gherasim și pictorița bucureșteană Rodica Olteanu.

***

DUBLĂ LANSARE DE CARTE. În organizarea Editurii Ecou Transilvan, din Cluj-Napoca, la Casa de Cultură ,,Pompeiu Hărășteanu", din Luduș, au fost lansate, joi, 22 iunie 2017, cărțile ,,De dincolo de durere", a prozatoarei Rodica Mureșan, cu origini ludușene, mulți ani redactor la Editura ,,Dacia", din Cluj-Napoca, ,,Îngeri și oameni", a poetei Lili Lazăr, o moroșancă stabilită în Cluj-Napoca și îndrăgostită de Luduș.

Criticul literar prof. Antonia Bodea, doamna Nadia Fărcaș, director al Editurii Ecou Transilvan, preotul Tudor Lazăr, poeta și interpreta de folclor muzical românesc Eugenia Corpodean Ciceu, pictorul Ionel Federiga, din Cluj-Napoca și profesoara Ana Pandrea, moderatoarea evenimentului, au descoperit audienței, preponderent feminină, esența versetelor, cu tentă autobiografică, a cărții Rodicăi Mureșan: traseu al iubirii unui cuplu adamic, de la binecuvântata înălțare prin frumusețea sentimentelor și trăirilor inocente, diafane, pigmentate cu senzualism și erotism acut, la blestemata cădere în infernul singurătății, regretului și golului sufletesc, prin divorț, dar și adevărul creștin: din iubire ne naștem, cu iubire suntem crescuți și ocrotiți, iubire trebuie să oferim semenilor, inclusiv dușmanilor; dacă lucrurile nu decurg așa cum dorim noi, este imperios necesar să iertăm, să uităm, cu zâmbet să mergem mai departe.

Intervențiile celor pomeniți mai sus și observațiile prefațatorului Dan Marius Drăgan îi pregătește pe potențialii cititori ai volumului de poezii ,,Îngeri și oameni" să îndrăgească lumea eternă a iubirii creștine, a bucuriei, seriozității și responsabilității, conturată de doamna Lili Lazăr prin versurile ei calde, catifelate, sensibile până la gingășie.

Segmentele muzicale datorate doamnei Eugenia Corpodean Ciceu (,,O, Iisuse, Doamne-al meu!", „Doamne, ocrotește-i pe români!", „Hai să-ntindem hora mare!") și elevului Ionuț Fabian („Pe lângă plopii fără soț"), observația pertinentă „În iubire, atâta primești, cât dai", sesiunea de autografe și discuțiile prietenești din timpul agapei au rotunjit plăcut cele trei ore de cultură.

***

 CUPA „MUREȘUL" LA FOTBAL, EDIȚIA A IV-A. În săptămâna 11-18 iunie 2017, ACS „Mureșul", din Luduș, a organizat pe propriul stadion, în parteneriat cu Primăria Luduș și cu Asociația Județeană de Fotbal, a IV-a ediție a Cupei „Mureșul", la categoriile de juniori născuți în anii 2004, 2006 și 2008. Au participat echipe din Cluj-Napoca (CS Viitorul-Alb, CS Viitorul-Albastru și Academia Luceafărul), Târgu-Mureș (ASA, CS Speranța, ACS Juvenes), Alba Iulia (FC Unirea), Câmpia Turzii (Industria Sârmei), Târnăveni (AS Infiniti), Iernut (CSI), Sângeorgiu de Mureș (ACS Kinder), Nazna (AS Mureșul) și Luduș (CS Mureșul-Roșu, CS Mureșul - Albastru, Mureșul I, Mureșul II). Au fost disputate șaizeci și una de partide, a câte 30 de minute fiecare. S-au înregistrat multe scoruri egale, dar și câteva victorii răsunătoare (6-0, 8-1, 9-0).

Toate echipele au primit câte o diplomă de participare, iar cele de pe locurile I, II, și III, diplome și cupe. La categoria de vârstă 2004: 1. Mureșul-Luduș; 2. CS Viitorul Cluj; 3. Speranța Târgu-Mureș; categoria 2006: 1. ASA Târgu-Mureș; 2. ACS Kinder-Sângeorgiu; 3. Viitorul Ungheni; categoria 2008: 1. Academia Luceafărul Cluj; 2. Mureșul-Luduș; 3. Unirea Alba Iulia. Din cei 406 copii, cei mai buni fotbaliști au fost premiați: jucătorii de câmp: Uț Valentin (Luduș), Kadar Toma (ASA Târgu-Mureș), Sâncrăian (Luceafărul Cluj); cei mai buni portari: Borzan Eduard (Viitorul-Cluj), Mureșan Cătălin (Luduș), Feșteu David (Iernut); golgheteri: Cszer Istvan (Speranța Târgu- Mureș), Moldovan Adrian (Kinder), Rus Raul (Luduș).

Felicitări tinerilor fotbaliști, antrenorilor domnilor Orosfoian Ioan și Nicoară Virgil de la ACS Mureșul-Luduș, domnului primar Cristian Moldovan, cu toții interesați de viitorul fotbalului ludușean.

Lasă un comentariu