Viciul, sâmburele și... patriotismul

Distribuie pe:

„Nu întunecă mintea nimic ca viciul (păcatul repetat) care este de mai multe feluri; Dumnezeu este adevărul unic, dar El este văzut de oameni în multe feluri, fiecare după priceperea lui.

Este cea mai mare nebunie să trăiești în păcat și să vorbești de Dumnezeu sau să încerci să-l cunoști pe Dumnezeu. Rătăcirea acestor feluri de încercări este mare. Și este dureros să te lași convins că așa este Dumnezeu, cum îl vede mintea ta întunecată și vicioasă. Este o singură cale de a-l cunoaște pe Dumnezeu, și aceasta este desăvârșirea.

Dumnezeu este iubire și iubirea nu este un cuvânt sec, ci iubirea n-are echivalent aici pe pământ, cine o gustă din plin nu o va uita niciodată, căci sufletul cuprins de ea este adânc fericit.

Cei ce nu gustă vorbesc de Dumnezeu fără să-l fi gustat; ori vorbind fără să-L fi gustat, vorbesc de ce nu știu și nu cunosc.

O, ce amarnic se înșală! Dacă l-ar fi gustat, atuncea și-ar vedea nebunia, dar numai dacă l-ar gusta. Și aici vicleanul diavol intră cu înțelepciunea sa drăcească; face pe om să păcătuiască și apoi îl îndeamnă să vorbească despre Dumnezeu. Desigur că omul nu va mai putea vedea cu adevărat adevărul. Calea lui Dumnezeu e înlăturarea păcatului prima dată și numai după o muncă continuă din adânc va vedea, nu fără să se silească ce e Dumnezeu, ce e Iisus Hristos."

Ioan Mihălțean (1926-2008), Episcop român, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, scriitor bisericesc

***

„Un mic bulgăre căzut din vârful unui munte se face din ce în ce mai mare, rupe cu el copacii codrilor, strică ogoarele, astupă orașe și sate. Un mic sâmbure greșit în organizarea societății, în viața economică crește și îngroapă o națiune".

Mihai Eminescu - Poet Nepereche (1850-1889), poet, prozator, publicist

***

Cea dintâi condiție a victoriei este o „VICTORIE A PATRIOTISMULUI" asupra egoismului (răutății), este o izbândă a intereselor generale asupra intereselor particulare".

Dimitrie Gusti (1888 - 1955), sociolog, filosof, estetician

P.S. „Am auzit că unii de pe la voi umblă fără rânduială, nelucrând nimic, ci iscodind. Dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce". (ll Tesaloniceni 3, 10-11).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu